CNBC: Ξανακάνει την εμφάνιση του το Grexit


..

CNBC: Ξανακάνει την εμφάνιση του το Grexit .

Η αδυναμία της Ελλάδας να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ είναι πλέον δεδομένη και αποτελεί ένα «δράμα» για τη χώρα, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε άρθρο της Leslie Shaffer.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες να επιτευχθεί μια συμφωνία, ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η συζήτηση για Grexit, αν και προβάλει ως ακραία σενάριο, έχει αρχίσει να ξανακάνει την εμφάνισή της.
Γιάνης Βαρουφάκης, και Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέθεσαν τις συζητήσεις για τη Δευτέρα, για το σημείο που όλοι πίστευαν πως θα είναι η κρίσιμη ημερομηνία, ωστόσο η ανάλυση που κάνει το αμερικανικό δίκτυο δείχνει πως μέχρι τη Δευτέρα πολλά μπορούν να έχουν συμβεί.
Ο κ. Βαρουφάκης που αρχικά αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα,θέλησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα, με φράσεις όπως ότι οι συζητήσεις ήταν σε “πολύ καλό κλίμα” κι ότι η “λύση για την Ελλάδα μπορεί να βρεθεί τη Δευτέρα”, μεταδίδει το Reuters.
Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Delta Economic, Τόνι Νας, “κατα μία έννοια όσοι βρέθηκαν στο Eurogroup κατάλαβαν πως ζούσαν την Ημέρα της Μαρμότας για άλλη μια φορά”.
Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για προσωρινή συμφωνία. “Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός έρχεται η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να βρεθεί κάτι πιο μόνιμο”, αναφέρει και προσθέτει: “Δεν μπορεί να κρατάς επί σειρά ετών τον κόσμο σε λιτότητα, με καμιά δυνατότητα να ξεφύγουν από αυτήν”.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χρόνος τρέχει και η 28η Φεβρουαρίου πλησιάζει πιο κοντά με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους της. Το περιβόητο Grexit εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο, ιδιαιτέρως μετά την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Τετάρτης. Ο Νας σημειώνει: “Αυτό που κατάφερε να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να προσδώσει μια αίσθηση επείγοντος στις συζητήσεις. Η Ελλάδα συνειδητοποιεί πως έχει περισσότερη δύναμη βλέποντας τους κινδύνους που θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση ενός Grexit.
Για μεγάλο διάστημα το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά μόνο ως ακραίο σενάριο. Τώρα, σημειώνει το CNBC, έχει επιστρέψει στην καθημερινή συζήτηση.Ο Νας συνεχίζει να πιστεύει πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ, ωστόσο: “οι διαπραγματεύσεις πρέπει είτε να συνεχιστούν με πακέτα, είτε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δραχμή”.
Όπως αναφέρει το άρθρο, αρκετοί πιστεύουν πως αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε το Grexit θα είναι αναπόδραστο. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, ενώ η ΕΚΤ θα κόψει τη ροή χρημάτων προς τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό ήταν το μήνυμα της Societe Generale στην τακτική ενημέρωση που έκανε αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup και συνέχισε λέγοντας πως αυτό θα σημαίνει ότι “η Ελλάδα δεν θα είναι de facto μέλος της Ευρωζώνης.
Θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ (όπως το Μαυροβούνιο), αλλά θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί και ένα παράλληλο νόμισμα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις της (μισθοί και συντάξεις) – αυτό όλο θα σημαίνει Grexit.
Πολιτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί καθώς έλαβε εντολή για να βγάλει τη χώρα από τις εκλογές, επομένως είναι πιθανή η προσφυγή σε νέες εκλογές”.
Υπάρχει βέβαια και η προοπτική μιας κάποιας βελτίωσης των οικονομικών όρων της Ελλάδας αν αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ και ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο άλλου νομίσματος. Ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics λέει: “Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθήσουμε να αναστραφεί η βαθιά ύφεση που έχει προκληθεί με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης, εξακολουθεί να είναι κατά 25% μικρότερη σε σχέση με τη θέση της προ κρίσης. Η εναλλακτική που προβάλλεται με τη δραχμή ως εναλλακτικό νόμισμα έχει καθαρή έλξη.
Αυτό που μένει τώρα είναι να δει η αγορά τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Η Mizuho Bank λέει: «Τα νεύρα θα είναι τεντωμένα μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα. Αν και το ευρώ δεν καταστράφηκε, κανένας δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του από την απουσία συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ”.
http://lykavitos.gr/archives/171849