Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Στη Lamda Development, έναντι 915 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό

«Ο κύβος ερρίφθη» χθες από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Οπως αναμενόταν, η Lamda Development ανακηρύχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ως προτιμητέα ανάδοχος για το έργο της... αξιοποίησης του Ελληνικού.
«Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) του συνεδρίαση και μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα την εταιρεία Lamda Development Α.Ε. προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που διενεμήθηκε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου. Προηγουμένως, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Τράπεζα Πειραιώς, υπέβαλαν γνωμοδότηση στην οποία «έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους 915 εκατ. ευρώ, της εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει».
Με την απόφαση αυτή, πλέον ξεκινά ο «Γολγοθάς» ικανοποίησης των προαιρέσεων που συνοδεύουν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Οι προαιρέσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Την έγκριση του σχεδίου σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
2. Την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τέλος
3. Την κύρωση της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της από την ελληνική Βουλή.
Η ικανοποίηση των προαναφερόμενων προαιρέσεων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα απαιτήσει 12 έως 24 μήνες. Μάλιστα, το όριο των 24 μηνών έχει τεθεί από την πλευρά των πωλητών, Ελληνικό Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης, έτσι ώστε να πιεστεί το Δημόσιο στη λήψη και έγκριση των αποφάσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ακινήτου.
Πάντως, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια επικοινωνιακή «καταιγίδα» τόσο από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ όσο και από τη Lamda Development. Το ΤΑΙΠΕΔ, για πρώτη φορά στη σχεδόν τριετή ζωή του, θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη συνέντευξη Τύπου με θέμα το Ελληνικό. Προς την κατεύθυνση αυτή φέρεται να πίεσε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κ. Μανιατόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται να επιδιώκει ένα βαθμό μεγαλύτερης πληροφόρησης του κοινού.
Στο μεταξύ, η Lamda Development ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της με βασικό θέμα προς έγκριση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 150 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα γίνει με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Η έκτακτη συνέλευση των μετόχων της Lamda Deveopment έχει καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου 2014 και, σύμφωνα με την εταιρεία, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του κτιρίου IBC, στη συμμετοχή σε νέα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα και του δημοσίου τομέα (αποκρατικοποιήσεις) και, τέλος, μέρος των νέων κεφαλαίων θα διατεθεί για επιμέρους έργα ανάπτυξης στο Ελληνικό.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία, εκτός από το τίμημα που θα καταβάλει για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε., αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη έκταση. Αλλα 3 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιηθούν από τους υποπαραχωρησιούχους του ακινήτου, οι οποίοι θ’ αναλάβουν την αξιοποίηση των επιμέρους ακινήτων της έκτασης. Και παρόλο που τα μεγέθη αυτά αναφέρονται σε ονομαστικές τιμές, είναι εμφανές ότι το έργο, εφόσον ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2015, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση από μηδενικής βάσης (greenfield) στη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: