Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Κυριότερες ειδήσειςΕμφύλιος στο ΠαΣοΚ, αμηχανία στο Μαξίμου Η σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου προκαλεί αναταράξεις στο κόμμα και απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης


Εμφύλιος στο ΠαΣοΚ, αμηχανία στο Μαξίμου
Θερμή χειραψία Παπανδρέου - Βενιζέλου σε παλαιότερες εποχές. Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ εύκολες αλλά φαίνεται ότι πλέον η συνύπαρξή τους στο ίδιο κόμμα καθίσταται πολύ δύσκολη...



Συνθήκες διχασμού επικρατούν στο ΠαΣοΚ έπειτα από τη σύγκρουση που είχαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου εξαιτίας της καταψήφισης του άρθρου για τις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δύο πολιτικοί αντήλλαξαν σκληρές κουβέντες τόσο ιδιωτικώς - ο κ. Βενιζέλος μετέβη στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή και τον κατηγόρησε για πολιτική αλητεία - όσο και δημοσίως με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν. Η κατάσταση στο ΠαΣοΚ απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης και προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να διερευνούν τι σχεδιάζει να πράξει ο πρώην πρωθυπουργός μετά τις ευρωεκλογές.          
Ορισμένα στελέχη συγκρίνουν τη σχέση των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου με τα ζευγάρια που δεν μπορούν να ζήσουν μαζί αλλά ούτε αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο. Ωστόσο οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι, ακόμη κι αν δεν έχει σκοπό να ιδρύσει νέο κόμμα, τουλάχιστον φροντίζει να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα  για την επόμενη ημέρα (μετά τις ευρωεκλογές) στο ΠαΣοΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός ενδεχομένως να έχει λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο.
Εν αναμονή διευκρινίσεων

Ο κ. Βενιζέλος δεν τον διέγραψε από την ΚΟ, όπως είχε κάνει εκείνος για ήσσονος σημασίας ζήτημα με τον κ. Κ. Σημίτη, αφήνοντάς τον με την ευθύνη να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του. Ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε εν θερμώ και έτσι τη Δευτέρα ήταν σε εκκρεμότητα αν θα εξέδιδε νέα ανακοίνωση στην οποία θα παρουσίαζε τη δική του εκδοχή των γεγονότων.
Το πρόβλημα όμως ήταν ότι όσο περνούσαν οι ώρες τόσο στελέχη και βουλευτές με αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό δεν έκρυβαν την οργή τους για την ενέργεια  του κ. Παπανδρέου διαχωρίζοντας τη θέση τους από εκείνον. «Ηταν λάθος του», «Δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση», «Μας άδειασε. Εμείς, δηλαδή, τι είμαστε; Αναίσθητοι ή εξυπηρετούμε τους τραπεζίτες;», «Γιατί μας αιφνιδίασε με αυτόν τον τρόπο; Δεν μπορούσε να έρθει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μας πει τις αντιρρήσεις του; Δεν μπορούσε να ενημερώσει τον Βενιζέλο;», «Τι σημαινει ότι είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έχει ευθύνη για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος; Είναι απάντηση αυτή;» έλεγαν βουλευτές ακόμη και του σκληρού «παπανδρεϊκού» πυρήνα σε ιδιωτικές συζητήσεις τους.  
    
Το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε κανέναν για τις προθέσεις του σε συνδυασμό με την απόφαση του να καταψηφίσει το άρθρο στη δεύτερη ανάγνωση, όταν είδε ότι δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση, δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί ακόμη και από τους δικούς του βουλευτές. «Την ώρα που η παράταξη δίνει μια μάχη επιβίωσης και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο καναβάτσο, ο Παπανδρέου δημιούργησε κακές ειδήσεις για εμάς. Το ίδιο έκανε και όταν ιδρύθηκε η Ελιά. Ο πρωθυπουργός που μας έβαλε στο Μνημόνιο σιγοντάρει τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που πάμε να βγούμε από το Μνημόνιο και στέλνει ανθρώπους του στη ΔΗΜΑΡ για να ψαλιδίσει το ΠαΣοΚ» σχολίαζαν άλλα στελέχη.
Το κλίμα αυτό είναι πρωτοφανές για το εσωτερικό του ΠαΣοΚ, όπου ο κ. Παπανδρέου διαθέτει έναν συμπαγή πυρήνα στελεχών και μελών του κόμματος. Ακόμη περισσότερο, είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε αμφισβήτηση από αυτόν τον πολύ συγκεκριμένο κύκλο στελεχών η βασική αφήγηση του πρώην πρωθυπουργού ότι τον έριξαν από την εξουσία τα συμφέροντα, μεταξύ των οποίων οι τραπεζίτες και οι καναλάρχες, και οι «βενιζελικοί». Στην πραγματικότητα, η πλευρά Παπανδρέου επιχείρησε να ανασύρει τα επιχειρήματα αυτά αλλά τα ώτα στα οποία απευθυνόταν ήταν κλειστά. «Αν βγάλει ανακοίνωση και επικαλείται ξανά τη μάχη του κατά των σκοτεινών συμφερόντων, θα γελάσει κάθε πικραμένος» προειδοποιούσαν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.        
      
Οι αντιδράσεις των βουλευτών

Τη Δευτέρα ο κ. Τ. Ρήγας (Βήμα FΜ) κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του, τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του και αν σημαίνει κάτι παραπέρα αυτό που έκανε και ο κ. Δ. Καρύδης χαρακτήρισε (Βήμα FΜ) ανεύθυνη τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Λ. Γρηγοράκος δήλωσε στον Alpha: «Σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά σε μερικά θέματα, όσο και να θέλει να ξεχάσει κανείς και να συγχωρήσει, το ΠαΣοΚ περνάει δύσκολες εποχές και δεν είχε καθόλου ανάγκη τέτοιες συμπεριφορές... Είναι ντροπή αυτή η συμπεριφορά απέναντι στον Βενιζέλο, ακύρωσε την εικόνα του ΠαΣοΚ ως πόλου σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Βενιζέλος πήρε ένα νεκρό κύτταρο. Αυτό που έμεινε δεν πρέπει να το διαλύσουμε με διάφορες μικροπολιτικές συμπεριφορές».
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος μίλησε για μεγάλο πολιτικό λάθος του κ. Παπανδρέου, ενώ συζητήθηκε πολύ και το άρθρο του κ. Π. Γερουλάνου στα «Νέα» με τίτλο «Οχι στις προσωπικές ατζέντες». Το άρθρο γράφτηκε λίγες ημέρες πριν αλλά, με δεδομένη τη συγκυρία, οι επισημάνσεις του απέκτησαν άλλη σημασία. Ο κ. Γερουλάνος ήταν ένα από τα «παπανδρεϊκά» στελέχη που βολιδοσκοπήθηκαν για το ψηφοδέλτιο της Ελιάς και επισημαίνει ότι «μακάρι η διαμάχη στο ΠαΣοΚ να είχε ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει. (...) Είναι ώρα να ακολουθήσουμε πορεία διαλόγου και σύνθεσης. Αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκινήσει μια τέτοια πορεία και αποδείξει ειλικρινή διάθεση για σύνθεση, τότε οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: