Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τίθεται ζήτημα βουλευτικών εκλογών




Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η σύσκεψη που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον αντιπρόεδρο της....
κυβέρνησης να διαψεύδει εξερχόμενος τα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν κυκλοφορήσει.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος είπε πως "φυσικά και δεν τίθεται ζήτημα βουλευτικών εκλογών" και πως "η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων", ενώ τόνισε πως "η πολιτική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη".

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως "ήταν μια πολύ σημαντική πράξη η οποία πιστοποιεί και επισημοποιεί το επίτευγμα του ελληνικού λαού".
Δήλωσε, ακόμη, πως "η σταθερότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες, γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση να μην διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών".
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, προσθέτοντας πως ακόμη και αυτοί που δημοσκοπικά μπορεί να καταγράφονται ως αντίπαλοι της κυβέρνησης στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν εκλογές και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας και να το εγγυηθούν.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό πως με τον πρωθυπουργό συζήτησαν για τα ζητήματα που προκύπτουν τώρα "στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση" και για την προετοιμασία του αρριανού άτυπου Ecofin και Eurogroup.
"Αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι να δείξουμε προς στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ότι πράγματι αλλάξαμε σελίδα, ότι πράγματι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία λίγο πριν την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο" είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος όρισε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης:

  • Τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας

  • Την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής προστασίας και την οριστικοποίηση της κατανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

  • Την κινητοποίηση των τραπεζών -οι οποίες, όπως είπε, ακριβώς γι' αυτό ανακεφαλαιοποιήθηκαν για να μπορούν να είναι ισχυρές μέσα στην οικονομία- να βοηθήσουν τους πολίτες που είναι σε δύσκολη θέση και κυρίως να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους τους εργαζόμενους.
Για τις συνεδριάσεις των Ecofin και Eurogroup που θα γίνουν Τρίτη και Τετάρτη στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως θα δώσουν την ευκαιρία "να συζητηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και το νέο σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία λίγο πριν την επάνοδο στις αγορές".
Ειδικά για το θέμα αυτό, της εξόδου της χώρας στις αγορές, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι "θα είναι προστατευμένη και σταδιακή και θα επιβεβαιώνει την αλλαγή της κατάστασης".
Με το βλέμμα στην αντιπολίτευση, ο ίδιος τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές θα δείχνει και τον δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο το οποίο -όπως σημείωσε- "πολλοί πια το έχουν αγαπήσει γιατί χωρίς το μνημόνιο δεν υπάρχουν πολιτικά".
Ερωτηθείς για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στην ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος είπε: "Όλοι κρινόμαστε, σημασία έχει όμως η χώρα να βγει από την κρίση. Εμείς έχουμε μια πρόσθετη υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση και το μνημόνιο γιατί πήραμε τη μεγάλη απόφαση τον Μάιο του 2010 να βάλουμε τη χώρα στο μνημόνιο, γιατί αλλιώς υπήρχε η ανσύντακτη χρεοκοπία, η απόλυτη καταστροφή".
Κληθείς να απαντήσει στα όσα ακούγονται ότι δεν διέγραψε τον Γ. Παπανδρέου για να μην μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητική πλειοψηφίας στους 151, είπε πως δεν είναι το κριτήριό του τα διοικητικά μέτρα και πρόσθεσε σε σιβυλλικό ύφος: "Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: