Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Υπόγειος πόλεμος μεταξύ υπουργών - ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μητσοτάκης ενατνίον Μιχελάκη, Δένδιας εναντίον Αθανασίου, Βενιζέλος εναντίον Γεωργιάδη. Μια αγαπημένη κυβέρνηση... 
Υπόγειες κόντρες μεταξύ υπουργών, αλλά και των δύο κυβερνητικών εταίρων, συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης, παρά την ισχυρή «κόλλα» της εξουσίας. Η επίσκεψη της τρόικας ενδέχεται να φέρει νέους εσωτερικούς τριγμούς στην κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω του...
ενδεχόμενου λήψης νέων δυσάρεστων μέτρων, αλλά και γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν να δουν πού βρίσκεται το θέμα της κινητικότητας, στο οποίο η Αθήνα είχε πάρει μια άτυπη παράταση δύο μηνών.
Μητσοτάκης ενατνίον Μιχελάκη, Δένδιας εναντίον Αθανασίου, Βενιζέλος εναντίον Γεωργιάδη. Μια αγαπημένη κυβέρνηση... 
Μητσοτάκης ενατνίον Μιχελάκη, Δένδιας εναντίον Αθανασίου, Βενιζέλος εναντίον Γεωργιάδη. Μια αγαπημένη κυβέρνηση... Αυτός είναι και ο λόγος μιας αθόρυβης, προς το παρόν, διελκυστίνδας μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, καθώς από τους 12.500 της επόμενης δόσης της κινητικότητας έχουν διασφαλιστεί προς το παρόν μόνο οι 9.000 του ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιποι αναμένεται να προέλθουν από τους ΟΤΑ. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βλέπει καθυστερήσεις από την πλευρά του Εσωτερικών, το οποίο από το Σεπτέμβριο καθησυχάζει πως προχωρεί η αξιολόγηση σε συνεργασία με τους δημάρχους. Με τις δημοτικές εκλογές πάντως να απέχουν λιγότερο από έξι μήνες, η λήψη αποφάσεων κρύβει πολιτικές δυσκολίες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης έχουν αποφύγει να έρθουν σε αντιπαράθεση για το θέμα, το οποίο όμως θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση αντικείμενο συζήτησης μετά την επιστροφή της τρόικας.
 
Ο ακήρυχτος πόλεμος που έχει ξεσπάσει, όμως, μεταξύ των υπουργών Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου δεν έμεινε μόνο στο παρασκήνιο αλλά πήρε διαστάσεις την τελευταία εβδομάδα με εκατέρωθεν διαρροές μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Οι δύο υπουργοί είχαν διαφορετική στάση και όσον αφορά στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπου ο κ. Δένδιας είχε σπεύσει να προβάλει επικοινωνιακά τις συλλήψεις βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος. Η εικόνα των τελευταίων ημερών, με τους συναρμόδιους υπουργούς να βρίσκονται σε αντιπαράθεση την ώρα που ο Ξηρός εξακολουθεί να αναζητείται από την Ελληνική Αστυνομία, προκάλεσε εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον κ. Δένδια και τον κ. Αθανασίου την Πέμπτη για να κλείσει αυτό το μέτωπο.
Με το «άδειασμα» του Αδώνιδος Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό για το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, κατά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο την περασμένη Τρίτη, έκλεισε προς το παρόν ένα διαφορετικό μέτωπο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μπροστά στο φόβο κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και άρα της δικομματικής, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αποσύρει το 25άευρω για να το στηρίξει.
Ο κ.Βενιζέλος έλαβε από τον κ. Σαμαρά, πάντως, τη διαβεβαίωση πως στο εξής δεν θα ανακοινώνεται καμιά πρωτοβουλία υπουργού χωρίς να είναι ενήμεροι και οι δύο αρχηγοί, ώστε να μην υπάρξουν νέα συννεφάκια στη δικομματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: