Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για αποφυγή διπλής φορολόγησης με τα ΗΑΕ

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την αποτροπή της φοροδιαφυγής για τους φόρους επί...
του εισοδήματος και του κεφαλαίου.
Τη συμφωνία επικύρωσαν (υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο), η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Τόσο ο εισηγητής της Ν.Δ., Γιάννης Καράμπελας, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, τόνισαν πως η συμφωνία έχει συνταχθεί στο πρότυπο σχετικών διμερών συμφωνιών που έχει συντάξει ο ΟΟΣΑ, και πως η διμερής φορολόγηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις και την εισροή ξένου συναλλάγματος στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία τα έχει ιδιαίτερα ανάγκη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε ο κ. Καράμπελας, ειδικά για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου, έχει εισαχθεί διάταξη με την οποία το κράτος διατηρεί τη φορολογική του εξουσία πάνω στα εισοδήματα που προέρχονται από τους φυσικούς πόρους της Ελλάδας.
Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη συμφωνία, καθώς, όπως επεσήμανε, «επιβάλλεται μόνο ο τελικός φόρος εισοδήματος περιοριστικά, σε εταιρίες παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αέριου και προϊόντων πετρελαίου, καθώς και σε τράπεζες. Φόρος υπεραξίας και κεφαλαίων, φόρος κοινωνικής ασφάλισης, δεν υπάρχει».
Ο ίδιος αμφισβήτησε το επιχείρημα της αναγκαιότητας αποφυγής της διπλής φορολόγησης, ειδικά σε ότι αφορά τα Εμιράτα, καθώς όπως είπε το Ντουμπάι είναι ένας φορολογικός παράδεισος, επεσήμανε δε  πως από το νομοσχέδιο απουσιάζουν διατάξεις για την φορολόγηση των off shore εταιρειών.
«Κατανοώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμπιστεύεται τον Ο.Ο.Σ.Α.. Να μας πουν όμως ποιους μπορούν να εμπιστευτούν, για να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό τόπο. Μήπως την J.P. Morgan, ή την Blackrock;» σχολίασε από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
«Στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων, φοροαπαλλάσσονται συν τοις άλλοις από τόκους και μερίσματα, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, είτε ελληνικών συμφερόντων, είτε συμφερόντων ΗΑΕ. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί και πρόκληση, την ίδια ώρα που ο λαός μας υπόκειται σε μια άνευ προηγουμένου φοροληστεία»  είπε από το ΚΚΕ  ο Γ. Λαμπρούλης.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε ότι υπάρχει πολύ κακό παρελθόν με πολλές σκιές στις σχέσεις μας με το Κατάρ, το Ντουμπάι και τα Εμιράτα  και πρέπει η διοίκηση και οι ελεγκτικές αρχές να έχουν μεγαλύτερη ετοιμότητα.
Ο κ. Δ. Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ επικαλέστηκε δημοσιεύματα που θεωρούσαν ανεπαρκή τη συμφωνία, από τη σκοπιά των Ελλήνων που εργάζονται στα Εμιράτα και «υπερφορολογούνται» από το ελληνικό κράτος, ή υπόκεινται σε δυσμενείς φορολογικούς όρους προκειμένου να επαναπατρίσουν το συνάλλαγμά τους.
Μάλιστα ζήτησε  διευκρινίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης πριν την τελική απόφαση του κόμματός του σε σχέση με το νομοσχέδιο.
Η Χρυση Αυγη δεν επεφύλαξε καμία παρατήρηση, επιφυλασσόμενη για την τελική της στάση.
«Αν κάποιος πάρει θέση ότι δεν είναι υπέρ αυτών των συμβάσεων, στα πρότυπα του ΟΟΣΑ, να μας πει αν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία, και να ξεκαθαρίσουμε πώς θα διευκολύνουμε τις επενδύσεις, χωρίς βεβαίως να θέτουμε σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε ότι : «Τέτοιες συμβάσεις αποτελούν μία πρακτική που έχει πλέον γίνει δεκτή σε όλο τον κόσμο - και αυτήν την πρακτική, θα πρέπει να λέμε στο λαό με συνέπεια και με ειλικρίνεια εάν την δεχόμαστε ή όχι».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: