Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Στοιβαγμένοι ανάμεσα σε δέρματα

http://clandestinanews.files.wordpress.com/2013/09/amygdaleza-1.jpg%3Fw%3D640 
Στοιβαγμένοι σε κρύπτες φορτηγού που ήταν καλυμμένες με ποσότητες δερμάτων βρέθηκαν από αστυνομικούς της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης 15 μετανάστες.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 30χρονο Ιρανό, που...
οδηγούσε το φορτηγό και κατηγορείται ότι μαζί με άλλους έξι συνεργούς του, οι οποίοι αναζητούνται, θα τους συνόδευαν μέχρι την Ιταλία και θα εισέπρατταν ποσό 2.000 ευρώ από τον καθένα.
Το μπλόκο της αστυνομίας που είχε πληροφορίες για τη λαθροδιακίνηση έγινε το πρωί της Δευτέρας στην Εγνατία οδό, στο ύψος των διοδίων Πολυμύλου Κοζάνης. Στην έρευνα της καρότσας του φορτηγού βρέθηκαν δύο μικρές κρύπτες που είχαν καλυφθεί από τα μεγάλα δέματα με δέρματα που μετέφερε το όχημα για λογαριασμό ιρανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι μετανάστες -συγκεκριμένα έξι Σύροι, έξι Αφγανοί και τρεις Σομαλοί- είχαν κανονίσει με τους λαθροδιακινητές για να κάνουν το ταξίδι προς την Ιταλία.
Ειδικότερα, έφτασαν από την Αθήνα σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου τους παρέλαβε ο ιρανός οδηγός του φορτηγού και τακτοποίησε να κρυφτούν μέσα στους ειδικούς χώρους που είχαν κατασκευαστεί για τον λόγο αυτόν στο φορτηγό. Οι μετανάστες με αυτόν τον τρόπο θα έφευγαν από την Ελλάδα φτάνοντας με πλοίο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην Ιταλία.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο με τα δέρματα πέρασε νόμιμα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως οι εμπλεκόμενοι στη λαθροδιακίνηση, προκειμένου να μετακινήσουν τα μεγάλα δέματα για να στοιβαχτούν στις κρύπτες οι μετανάστες, έσπασαν τις μολυβδοσφραγίδες των τελωνειακών αρχών και τις επανασύνδεσαν πρόχειρα. Γι’ αυτό δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο, το οποίο ερευνούν οι αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών, οι μετανάστες να αποβιβάζονταν στην Ηγουμενίτσα και να έφταναν στην Ιταλία με άλλο φορτηγό, ύστερα από σχετική συνεννόηση των μελών του κυκλώματος. Από τη δικογραφία φαίνεται ότι υπήρχε ολόκληρο δίκτυο για τη συγκεκριμένη διακίνηση, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι φαίνεται πως είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές και αναζητούνται.

ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Πάντως οι άτυχοι μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνοντας τα ελάχιστα χρήματα που τους έχουν μείνει, ήταν σε άθλια κατάσταση όταν τους βρήκαν οι αστυνομικοί. «Σε περίπτωση που ταξίδευαν έτσι μέχρι την Ιταλία μπορεί κάποιοι να μην άντεχαν και να έχαναν τη ζωή τους», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο αστυνομικού.
Άλλωστε πριν από ενάμιση χρόνο σε ιταλικό λιμάνι είχαν βρεθεί δύο νεκροί μετανάστες που ανασύρθηκαν από κρύπτη τουριστικού λεωφορείου το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση εκείνη μάλιστα είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα και προφυλακίστηκαν εμπλεκόμενοι στην οργάνωση της λαθροδιακίνησης.
http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: