Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ερχονται νέες «βόμβες» τύπου Κοντομηνά - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ - ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Γιατί ήρθαν στα χέρια εισαγγελείς και δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις δισεκατομμυρίων που δόθηκαν από τις τράπεζες «δανεικά κι αγύριστα»
Γιατί παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τι καταγγέλλουν ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Παναγιώτης...
Ρουμελιώτης και ο γραμματέας Διαφάνειας του υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας
Εξελίξεις σοβαρές και ενδεχομένως και νέες «βόμβες» τύπου Κοντομηνά αναμένονται από δικαστικής πλευράς για τα διαβόητα επισφαλή και μη εξυπηρετούμενα δάνεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Στα ιδρύματα στα οποία αναμένονται αυτού του είδους οι σημαντικές εξελίξεις περιλαμβάνεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τα διαβόητα CDS, αλλά και ένα μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα στο εσωτερικό του οποίου σημειώνεται μεγάλη σύγκρουση δύο τεραστίων ονομάτων του οικονομικού, επιχειρηματικού και μιντιακού χώρου.
Η σύγκρουση αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και αναμένεται σύντομα δικαστική εκδοχή αυτής της σύγκρουσης. Οι δυο πλευρές, με πολύ σοβαρές συμμαχίες η κάθε μία, έχουν αποδυθεί σε τεράστιο αγώνα επικράτησης και ανάλογη είναι η τεράστια πίεση προς τους δικαστές.
Η πίεση προς τους δικαστές από ανταγωνιστικά συμφέροντα είναι και ένας από τους κύριους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Κοντομηνά, ο οποίος αιφνιδιάστηκε πλήρως από την εξέλιξη, καθώς δεν περίμενε ότι θα αποσυνδέσουν την τύχη του από το θέμα των CDS στο Ταμιευτήριο.
Για το πολιτικό σύστημα της χώρας οι συγκρούσεις αυτής της μορφής είναι το μέγα πρόβλημα και η αιτία τής σχεδόν βέβαιης κατάρρευσης και τούτο γιατί όλοι οι μεγάλοι ανταγωνιστές έχουν στη διάθεσή τους και οικονομική ισχύ και πρόσβαση σε ΜΜΕ και φακέλους με τους οποίους πιέζουν το δικαστικό σύστημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ασφαλώς γνωρίζει σε βάθος και το πρόβλημα και τις συγκρούσεις, επιχείρησε χθες παρέμβαση-τομή με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Με την ερώτηση θέτει θέμα διαχείρισης των κεφαλαίων από τις τράπεζες, θέμα της τύχης δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρεμβαίνοντας στο ζήτημα των συγκρούσεων αναφέρει:
«Μετά το σκάνδαλο του Τ.Τ., που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;
»Αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση -πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους- αφού από τα 40 δισ. που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δισ., ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου;».
Το ζήτημα της διαχρονικής αρπαγής κεφαλαίων από τράπεζες με επισφαλή δάνεια έχει θέσει πριν από ένα χρόνο ο σημερινός μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και έως πριν από λίγο καιρό εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παν. Ρουμελιώτης, ο οποίος μίλησε για... 30 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια σύμφωνα με την περίφημη έρευνα της BlackRock.
Χθες το ίδιο θέμα επανέφερε ο γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας. Ζήτησε έλεγχο για την τύχη χρημάτων από το 1995 και μετά και άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι σημερινοί παράγοντες του δημοσίου, οικονομικού, επιχειρηματικού και μιντιακού βίου έγιναν παράγοντες με «δανεικά και αγύριστα» από κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», υπήρξε σφοδρή σύγκρουση σε επίπεδο εισαγγελέων πριν από ένα μήνα και ένας γνωστός εισαγγελέας ακούστηκε να λέει ότι θα κάνει δικαστική κίνηση «για το πού κατέληξε ο φάκελος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου»...
Αμέσως άλλαξε η ταχύτητα στην κίνηση της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι γνωστές εξελίξεις γύρω από Κοντομηνά-Φιλιππίδη και το ζεύγος Γριβέα, το οποίο διαπραγματεύεται να παραδοθεί χωρίς φυλάκιση, επιστρέφοντας όλο το ποσό, «αλλιώς θα μένει κρυμμένο στη Βενεζουέλα».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζεύγος βρίσκεται τόσο πολύ στη Βενεζουέλα όσο (δεν) βρίσκεται σε κάποια ζούγκλα «κρυμμένος» ο περίφημος Κυριακίδης του σκανδάλου Λαυρεντιάδη...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δικαστικό έγγραφο αναφέρει ότι ερευνώνται:
* Αντίγραφα συμβάσεων CDS που έχουν διαπραγματευθεί με τη διαμεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων και εταιρειών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και υπόκεινται στην εποπτεία της ΤΤΕ, με ειδική αναφορά των στοιχείων ταυτοποίησης των εντολέων τους, φυσικών και νομικών προσώπων, αντισυμβαλλομένων και διαμεσολαβητών, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους ή τη νομική τους μορφή.
* Ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δικαστικό έγγραφο και σε συνέχεια της σύγκρουσης εισαγγελέων, ερευνάται:
1. Ποιος ήταν ο πωλητής του CDS κατά την αγορά του από το Τ.Τ.
2. Ποιος ήταν ο διαμεσολαβητής της συναλλαγής αγοράς και ποια η προμήθεια που εισέπραξε.
3. Ποιος ήταν ο αγοραστής του CDS κατά την πώλησή του από το Τ.Τ.
4. Ποιος ήταν ο διαμεσολαβητής της συναλλαγής πώλησης και ποια η προμήθεια που εισέπραξε.
5. Πόσα ήταν τα μικτά κέρδη της συναλλαγής (πώληση-αγορά) και πόσα από αυτά λογιστικοποιήθηκαν ως έσοδα του Τ.Τ.
6. Πόσα από τα ανωτέρω έσοδα λογιστικοποιήθηκαν ως προμήθειες και αμοιβές τρίτων.
7. Ποιοι ήταν οι εκδότες των αντιστοίχων τιμολογίων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
8. Σε ποιες τράπεζες και λογαριασμούς εμβάστηκαν τα χρηματικά ποσά των ανωτέρω προμηθειών.
9. Ποιος είναι ο κωδικός ή οι κωδικοί ISDA του Τ.Τ. από τους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές.
10. Ποια τραπεζικά ιδρύματα πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ελληνικά ή άλλα CDS, καλυμμένα και γυμνά, είτε ως αντισυμβαλλόμενοι σε πράξεις αγοράς και πώλησης είτε ως διαμεσολαβητές και αντιπρόσωποι τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: