Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΦΑΚΕΛΑΚΙ Φυλακίσεις σε γιατρούς

Ουρολόγος κλινικής του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή, για «φακελάκι» που εισέπραξε από συγγενή ασθενούς άτυπος συνεργάτης του γιατρός, ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με...
προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ο ουρολόγος, που έχει τον βαθμό του διευθυντή, κάθισε τώρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από ξεχωριστή έρευνα που είχε διενεργήσει η εισαγγελία, με βάση όσα είχαν αποκαλυφτεί στο δικαστήριο του συνεργάτη του. Μαζί του καταδικάστηκε και άλλος γιατρός για συνέργια στη δωροδοκία σε φυλάκιση 2 μηνών, ενώ αθωώθηκε ένας αναισθησιολόγος.
Η υπόθεση αυτής της δωροδοκίας είχε προκαλέσει αίσθηση στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όταν καταδικάστηκε 44χρονος ουρολόγος, ο οποίος πήρε «φακελάκι» 600 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010, παρότι από τον Μάιο του ίδιου χρόνου είχε τελειώσει την ειδικότητά του στο ίδρυμα, με το οποίο δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση. Γι’ αυτόν τον λόγο το δικαστήριο τον καταδίκασε για το αδίκημα της απάτης και όχι για δωροδοκία. Την υπόθεση κίνησε 36χρονη τότε κόρη ασθενούς, από την οποία ζήτησε τα χρήματα ο ουρολόγος για το χειρουργείο του συγγενή της. Στο δικαστήριο η γυναίκα είχε καταθέσει πως ο γιατρός τής είχε μεταφέρει ότι τα χρήματα που της ζητήθηκαν θα τα εισέπραττε ο ουρολόγος διευθυντής που χειρούργησε τον πατέρα της και ο αναισθησιολόγος. Μάλιστα, ο εμπλεκόμενος διευθυντής δεν είχε εμφανιστεί τότε στη δίκη να δώσει διευκρινίσεις καθώς την ίδια ημέρα είχε καταδικαστεί για άλλο «φακελάκι», για την οποία υπόθεση όμως τελικά αθωώθηκε στο εφετείο. Αυτό που είχε προκαλέσει την αντίδραση του δικαστηρίου ήταν ότι ο 44χρονος γιατρός, παρότι είχε διακόψει τη σχέση του με το νοσοκομείο, εξακολουθούσε να συναλλάσσεται με ασθενείς, να παρίσταται σε εγχειρήσεις, αλλά και να υπογράφει συνταγές με τον λογότυπο του νοσοκομείου!

«Μη δίνετε φακελάκια»
Οι αποκαλύψεις όμως για την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο εκείνη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο συνεχίστηκαν και στην τελευταία δίκη με κατηγορούμενο τον διευθυντή. Ο συγκατηγορούμενός του αναισθησιολόγος, που τελικά αθωώθηκε, κατέθεσε στο δικαστήριο έντυπο το οποίο είπε πως μοίραζαν οι αναισθησιολόγοι στους ασθενείς για να τους αποτρέπουν να δίνουν «φακελάκια». Προχώρησαν μάλιστα σε αυτή την κίνηση όταν πληροφορήθηκαν ότι διάφοροι συνάδελφοί τους εισπράττουν χρήματα από ασθενείς, λέγοντας πως ήταν για τις «αμοιβές των αναισθησιολόγων»!
«Αγαπητέ ασθενή, εμείς οι αναισθησιολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ‘Άγιος Δημήτριος’ δεν σου ζητάμε απευθείας ή μέσω τρίτων προσώπων από το ιατρικό προσωπικό και ούτε πρόκειται να δεχθούμε χρηματική αμοιβή ή άλλου είδους υλικό αντάλλαγμα για τη χορήγηση αναισθησίας ή για οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη, συναφή με την αναισθησιολογική ειδικότητα, ενδέχεται να σου παρέχουμε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σου». Αυτό αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στα αναγνωστέα του β’ τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και το οποίο διανεμόταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Στο δικαστήριο, ο διευθυντής καταδικάστηκε καθώς κρίθηκε πως ήταν αποδέκτης των χρημάτων που εισέπραξε από τη συγγενή ο άτυπος συνεργάτης του, ενώ ο άλλος γιατρός καταδικάστηκε επειδή ήταν αυτός που τους συνέστησε τον συνεργάτη του διευθυντή, επιμένοντας μάλιστα να δώσουν τα χρήματα. Οι κατηγορούμενοι πάντως αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη δωροδοκία που καταγγέλθηκε.

ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ «Καμπάνα» σε γιατρό που αρνήθηκε τις εφημερίες
Γιατρός που εργαζόταν στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας καταδικάστηκε χθες από το β’ τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 12 μηνών, με τριετή αναστολή, επειδή επί έναν χρόνο αρνούνταν να κάνει εφημερίες στο κέντρο υγείας. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια ύστερα από αναφορά του διευθυντή του κέντρου για την απουσία της.
Η 45χρονη γιατρός γενικής ιατρικής, η οποία στη συνέχεια παραιτήθηκε από το δημόσιο, αρνούνταν τις εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2009, καθώς την περίοδο εκείνη είχαν προκύψει έντονες διαμάχες μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις των εφημεριών. Η συγκεκριμένη γιατρός με εξώδικά της στο κέντρο υγείας ενημέρωνε για την απουσία της, επικαλούμενη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία δεν μπορούσε κανείς να την υποχρεώσει να κάνει εφημερίες.
Χθες στο δικαστήριο υποστήριξε ότι είχε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, αλλά τόνισε ότι ουσιαστικός λόγος απουσίας της ήταν αρχικά η ασθένεια του παιδιού της και μία εγκυμοσύνη που προέκυψε στη συνέχεια. Οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν δεκτοί από το πλημμελειοδικείο, που την καταδίκασε για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: