Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Αγκυρα στην... ιστορία ρίχνει η «Νεράιδα» - ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ «ΤΥΧΕΡΟ ΒΑΠΟΡΙ» ΤΟΥ Γ. ΛΑΤΣΗ

Αγκυρα στην... ιστορία ρίχνει η «Νεράιδα»
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 
Επτά δεκαετίες μετά τη ναυπήγησή του και εξήντα χρόνια μετά το πρώτο του δρομολόγιο στον Αργοσαρωνικό, το πλοίο «Νεράιδα», το «τυχερό βαπόρι» του πλοιοκτήτη....
του Γιάννη Λάτση, επιστρέφει στα λιμάνια του, αυτήν τη φορά ως πλωτό μουσείο.
Το ιταλικού σχεδιασμού σκαρί, που ναυπηγήθηκε το 1939 στις ακτές της Κροατίας, πλήρως ανακατασκευασμένο και μεταμορφωμένο σε σύγχρονο πλωτό μουσείο, θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου ένα ταξίδι στους παραδοσιακούς του προορισμούς, τις Σπέτσες, την Ερμιόνη, την Υδρα, τον Πόρο, τα Μέθανα και την Αίγινα.
Θα παραμείνει σε κάθε λιμάνι για δύο με τρεις ημέρες, προκειμένου να μπορέσουν να το επισκεφθούν μαθητές, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες των περιοχών αυτών. Το ταξίδι αυτό θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.
Παρόλο που ήταν ένα από τα μικρότερα και οπωσδήποτε ένα από τα λιγότερο προσοδοφόρα πλοία του στόλου του καπετάν Γιάννη Λάτση, πάντα ο ίδιος και η οικογένειά του το θεωρούσαν το πιο τυχερό. Αρκετοί, άλλωστε, ακόμα θυμούνται τον ίδιο στο λιμάνι του Πειραιά άλλοτε να κόβει εισιτήρια, άλλοτε να μοιράζει κάρτες ελευθέρας επιβίβασης κι άλλοτε να μεταφέρει τις αποσκευές των επιβατών του «Νεράιδα».
Ετσι, δεν ακολούθησε τη μοίρα της πλειονότητας των πλοίων που συμπληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και δεν οδηγήθηκε ποτέ για διάλυση. Αντίθετα, παρέμεινε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για πάνω από τριάντα χρόνια, έως το 2007, οπότε και η οικογένεια αποφάσισε τη μετασκευή, η οποία διήρκεσε περίπου 3 χρόνια. Καθελκύστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2010 και στις 29 Απριλίου επέστρεψε στην Ελλάδα.
Σήμερα, το «Νεράιδα» πλέει και πάλι με ελληνική σημαία και αυτήν τη φορά παραμένει λίγες ώρες παραπάνω στα λιμάνια του, χωρίς να βιάζεται να προλάβει το δρομολόγιο. Το πλωτό μουσείο επιδιώκει τη διαφύλαξη και την προβολή της σύγχρονης επιχειρηματικής ιστορίας. Είναι εν μέρει βιογραφικό μουσείο, ενταγμένο σε ένα σημαντικό ιστορικό μουσειακό κέλυφος, που είναι το ίδιο το πλοίο.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Στον πρώτο εκθεσιακό διάδρομο παρουσιάζεται η ιστορία του πλοίου, από το 1939 έως και το 1974 (η καμπάνα, το παλλινώριο, η διόπτρα, το ημερολόγιο του πλοίου, εργαλεία, ο φαροδείκτης, φωτογραφίες από τους επώνυμους επισκέπτες, μια και είχε πρωταγωνιστήσει τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 σε πλήθος ελληνικών ταινιών αλλά και το 1957 στη χολιγουντιανή παραγωγή «Το παιδί και το δελφίνι»), καθώς και μια ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός μωρού στις 20 Φεβρουαρίου 1959 εν πλω!
Στον δεύτερο εκθεσιακό διάδρομο η ιστορία συνεχίζεται με το χρονικό της ανακατασκευής, από το 2007 έως και το 2010. Στον κυρίως μουσειακό χώρο η έμφαση μεταφέρεται στην επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση και με αφορμή επιλογές και δράσεις του επιδιώκεται η εξοικείωση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας μας.
Ελεύθερη είσοδος
Το «Νεράιδα» ανήκει στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα» που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. «Δεν υπάρχει ούτε θα διεκδικηθεί κανενός είδους χρηματοδότηση από το Δημόσιο», υπογράμμισε χθες, κατά την ξενάγηση στους χώρους του, ο Δ. Αφεντούλης, γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ οι επισκέψεις θα γίνονται με ελεύθερη είσοδο (αγκυροβολημένο η χωρητικότητά του αγγίζει τα 50 άτομα, εν πλω τα περίπου τα 20), ενώ παρέχει τη δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων, ομιλιών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Ομιλος Λάτση Η ιστορία μιας επιχειρηματικής διαδρομής
Με αφορμή το «Νεράιδα» το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προχώρησε στην έκδοση «Νεράιδα - Επιχειρηματική ιστορία», όπου εξιστορείται η επιχειρηματική πορεία του Ομίλου Λάτση, εντάσσοντάς τη στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στον κόσμο, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1990.
Χαρτογράφηση
Με αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο επιζητεί να χαρτογραφήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός από τους πλέον καινοτόμους Ελληνες επιχειρηματίες, που έδρασε εντός και εκτός συνόρων. Η βασική αρχή πίσω από τη συγγραφή του τόμου ήταν να αναδυθεί η εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Γιάννη Λάτση και του Ομίλου Λάτση απαλλαγμένη μεν από τα βαρίδια της μυθοπλασίας που να αποκαλύπτει, ωστόσο, τις πραγματικές διαστάσεις μια διαδρομής άρρηκτα συνδεδεμένης με τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: