Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ομπάμα: Δίνουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, παραμένει η πιθανότητα επέμβασης

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

Ομπάμα: Δίνουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, παραμένει η πιθανότητα επέμβασης


Ομπάμα: Δίνουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, παραμένει η πιθανότητα επέμβασης 
Διάγγελμα προς τον αμερικανικό.. λαό απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχόμενος να συνεργαστεί απευθείας με τη Συρία για για την πίεση στο καθεστώς Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα, ωστόσο διεμήνυσε ότι η στρατιωτική επέμβαση παραμένει μία πιθανότητα...



Χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «άγκυρα της παγκόσμιας ασφάλειας» ο Ομπάμα προέβαλε ηθικά, πολιτικά και στρατηγικά επιχειρήματα για την ετοιμότητα μίας περιορισμένης στρατικωτικής επέμβασης, ενω προσπαθεί να διαπραγματευτεί μία διπλωματική λύση σε αυτό που ονομάζει ως παραβίαση του κανονισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων από τη Συρία.
«Τα ιδανικά μας και οι αρχές μας, όπως και η εθνική μας ασφάλεια, βρίσκονται σε κίνδυνο στη Συρία, καθώς και η ηγεσία μας σε έναν κόσμο, όπου ψάχνουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χείριστα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», δήλωσε στο 15λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλαμβάνουν δράση, όταν δικτάτορες όπως ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς συνθήκες.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας. «Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι.
«Εδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία», προειδοποίησε.
«Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.
Το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου προγραμματίστηκε σαν μία τελική προσπάθεια του Ομπάμα να πιέσει για να κερδίσει την υποστήριξη του δύσπιστου κοινού και του Κογκρέσου για το σχέδιο επέμβασής του στη Συρία.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: