Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ντιμπέιτ Ανθιμου-Ρεπούση για τα Aρχαία

ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟ

Ντιμπέιτ Ανθιμου-Ρεπούση για τα Aρχαία: Σε λίγο θα ζητήσεις να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη

Τα πυρά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, προκάλεσε η νέα τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση, χθες στη Βουλή, για γενναία μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στην Γ' Λυκείου. Το «αταίριαστο δίδυμο» συναντήθηκε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του Σκάι.


Ντιμπέιτ Ανθιμου-Ρεπούση για τα Aρχαία: Σε λίγο θα ζητήσεις να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη
«Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και ....
δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος που κορυφώνοντας την κριτική του σημείωσε: «Έτσι όπως το πάτε θα μας πείτε να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη για να βλέπετε καλύτερα το Φάληρο».


«Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς», είπε και καταλόγισε στην κυρία Ρεπούση ότι μιλάει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις.
Ο κ. Άνθιμος δήλωσε πάντως ότι θα εξομολογούσε ευχαρίστως την κυρία Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία αλλά δυστυχώς – όπως εκτίμησε- δεν θα πάει.
Από την πλευρά της η κυρία Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται στα σχολεία η βιολογία διότι δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος.
Η ίδια εξήγησε ότι αποκάλεσε «νεκρές γλώσσες» τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, γιατί έτσι λέγονται οι γλώσσες που δεν ομιλούνται, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αφαιρεί κάτι από τον πλούτο τους.
Είπε ακόμα ότι τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται με τη μορφή της κατήχησης και του προσηλυτισμού, αλλά με ιστορικό τρόπο, γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία.
Επίσης, τόνισε ότι το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό και την ευθύνη για το σχολείο την έχει η πολιτεία.
Χθες η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε υποστηρίξει ότι «τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση απάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος διαχώρισε την αρχαία ελληνική από τα λατινικά και είπε «τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα, τα λατινικά πράγματι είναι, αλλά η αρχαία ελληνική διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μία γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά σε ό,τι αφορά στην πορεία της».ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: