Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πλεόνασμα με... «τρύπα» - ο πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο στα 3 δισ. Ευρώ


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός το 8μηνο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, «καθιστά όλο και πιο εφικτό τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος...
στο τέλος του έτους».
Πάντως, και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα παραμένει «τρύπα» ύψους 713 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υστέρηση μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ. Σημειώνεται ότι, σε σύγκριση με το 8μηνο πέρυσι, η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ανέρχεται σε 1,09 δισ. ευρώ.
«Τσεκούρι» έχει πέσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες για το οποίο είναι στο 8μηνο μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012 (2,544 δισ. ευρώ έναντι 2,615 δισ. ευρώ) και κατά 1,306 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Αν και, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, το τελευταίο δίμηνο υπάρχει σταδιακή ενίσχυση των δαπανών του ΠΔΕ.
Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στη δημοσιονομική διαχείριση, οι οποίοι προσδιορίζονται κυρίως στους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων (πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης) και στις δράσεις για την υγεία.
Για τον συγκεκριμένο λόγο, έως τώρα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ το αποθεματικό της χώρας (έχει δαπανηθεί μόνον 328 εκατ. ευρώ ή το 30% από το συνολικό 1,1 δισ. ευρώ).
Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 50% αποδίδεται στην μεταφορά αποδόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ (Securities Market Program - SMPs).
Τονίζεται ότι τα έσοδα από SMPs δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης - 27ης Νοεμβρίου 2012, ελήφθη μεταγενέστερα δηλαδή μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.
Αναλυτικά τα στοιχεία
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου οκταμήνου για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπέρ - πενταπλάσιο.
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 5,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), αυτά παραμένουν αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 3,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: