Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΙΕΡΙΑ - Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας


Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου στη Γ.Σ. της ΚΕΕΕ για τη χορήγηση μικροπιστώσεων από τα Επιμελητήρια
Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας

11.09.2013 Τοπικά

Με την ομοφωνία των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ψηφίστηκε η πρόταση του μέλους της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ και Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος με εισήγησή του πρότεινε τα Επιμελητήρια να λειτουργήσουν......
δυνητικά ως οργανισμοί χορήγησης μικροδανείων.

Η εισήγηση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρόμοια αποδοχή συνάντησε η πρόταση και από τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ.

Με την εισήγησή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει την πιστωτική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις και την ανάγκη για άμεση ρευστότητα, που επιτάσσουν την ανάληψη επιπλέον δράσης από τα Επιμελητήρια.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα 59 Επιμελητήρια μπορούν να λειτουργήσουν ως «υποκαταστήματα» χορήγησης μικροδανείων υπό τη σκέπη της ΚΕΕΕ, χωρίς επιπλέον λειτουργικά έξοδα και έτοιμο βοηθητικό προσωπικό.
Στην εισήγηση επισημαίνονται βασικά σημεία για την εφαρμογή του εγχειρήματος, όπως το αρχικό κεφάλαιο, ο κεντρικός συντονισμός, η συμμετοχή ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων ή και πιστωτικού ιδρύματος, τα επιτόκια χορηγήσεων και οι απαιτούμενες εγγυήσεις, καθώς και το μέσο ποσό χορήγησης.
Σημειώνει επίσης την ανάγκη για νομοθετικές πρωτοβουλίες και ξεκάθαρες νομοθετικές προσεγγίσεις, ενώ υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προωθήσει Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη στήριξη και την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Τέλος, αναφέρει πως ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. εξετάζει τροποποιήσεις του νομικού και κανονιστικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και μέσω μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ. Χατζηχριστοδούλου είναι το ακόλουθο:
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Έχουν περάσει πέντε (5) χρόνια περίπου από τότε που με δεδομένες κάποιες δηλώσεις της επιτρόπου κας Χούμπνερ, είχα εισηγηθεί μια πρόταση για το πώς μπορούν τα Επιμελητήρια να γίνουν φορείς χορήγησης μικροπιστώσεων (microcredits).
Εκτιμώ ότι χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία να διαχειριστούμε εμείς κονδύλια του προγράμματος Jeremie, όμως ποτέ δεν είναι αργά όταν πιστεύεις σε κάτι και ξέρεις να αξιοποιείς τις ευκαιρίες.
Άλλωστε δεν έχει σταματήσει να ισχύει αυτό που «λείπει» από τα Επιμελητήρια λόγω των πραγματικών αναγκών των μελών για άμεση ρευστότητα: Η κάλυψη της τσέπης του μικρομεσαίου επιχειρηματία με έναν πιο απτό και εμφανή τρόπο.
Σήμερα μάλιστα με δεδομένη την πιστωτική ασφυξία ακόμη και για ένα ελάχιστο κεφάλαιο, καλούμαστε διαρκώς να απαντούμε σε καθημερινή βάση στο ερώτημα «Τι μας προσφέρει το Επιμελητήριο;».
Ερώτημα που λίγο πολύ μας κεντρίζει όλους γιατί αρκετές φορές αναρωτιόμαστε αν εκτιμάται η τεράστια προσφορά των Επιμελητηρίων σε ζητήματα εξωστρέφειας, εκπαίδευσης, παρεμβάσεων - εισηγήσεων κ.ο.κ. με μέση ανταποδοτική συνδρομή τα 40 Ευρώ για την πλειοψηφία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Προφανώς ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε και άλλες δράσεις που δεν τολμούν ίσως ακόμη και Επιμελητήρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμη περισσότερο όταν εντονότερα από ποτέ πρέπει να αποδείξουμε με πρακτικούς τρόπους ότι τα Επιμελητήρια παρέχουν υπηρεσίες με πλήρως ανταποδοτικό χαρακτήρα και αξίζουν τη συνέχιση της υποχρεωτικής εισφοράς συνδρομών από τα μέλη τους.
Όλοι έχετε ενημερωθεί ότι προς την κατεύθυνση της χορήγησης μικροδανείων και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας κινούνται πλέον εδώ και ένα χρόνο εύλογα και άλλοι φορείς διεκδικώντας τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων. Τα Επιμελητήρια δεν μπορεί να είναι ουραγοί, να μένουν εκτός εξελίξεων ή να παίζουν ρόλους κομπάρσου.
Είμαστε 59 Επιμελητήρια που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή έχουμε 59 έτοιμα «υποκαταστήματα» - αντένες χορήγησης μικροδανείων με ομπρέλα την Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος, χωρίς λειτουργικά έξοδα και με έτοιμο βοηθητικό προσωπικό.
Αυτό που χρειαζόμαστε αρχικά ως σύμμαχο για να ολοκληρωθεί στην πράξη μια τέτοια πρόταση, καθώς ο καθένας γνωρίζει την αγορά και τις ανάγκες της περιοχής του, είναι:
Α) Μια πιο ξεκάθαρη νομοθετική προσέγγιση στην Επιμελητηριακή Νομοθεσία που να διευκρινίζει ότι τα Επιμελητήρια μπορούν (όπως ισχύει) να ιδρύουν κεφαλαιουχικές εταιρίες για την εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος και αυτό να εμπεριέχει με σαφήνεια τη δυνατότητα να γίνουν φορείς χορήγησης μικροδανείων.
Β) Μείωση με νομοθετική πρωτοβουλία των ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαίων για πιστωτικά ιδρύματα με τη μορφή πιστωτικού συνεταιρισμού.
Άλλωστε ο πιστωτικός συνεταιρισμός είναι κατά την άποψή μας και η πιο ενδεδειγμένη μορφή για την δημιουργία ενός Επιμελητηριακού Δικτύου χορήγησης πιστώσεων καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα με τη μορφή Ανωνύμων Εταιριών απαιτούν ελάχιστο κεφάλαιο 18.000.000 που είναι ρεαλιστικά απλησίαστο για τα σημερινά οικονομικά μεγέθη. Θα ήταν εφικτό όμως αν δεν είχε προβεί η κυβέρνηση σε «κούρεμα» μέσα σε μια νύχτα των αποθεματικών των Επιμελητηρίων.
Αγαπητοί μου συνάδελφοι, γνωρίζω πως η πρόταση αυτή ακούγεται ρηξικέλευθη, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να τολμήσουμε για να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο μας, απαντώντας στην ουσία σε όσους αναρωτιούνται για το μέλλον των Επιμελητηρίων.
Για καθαρά ενημερωτικούς λόγους υπενθύμισης η ΕΕ έχει προωθήσει μεταξύ άλλων Νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων και την Πρωτοβουλία JEREMIE με στόχο στήριξης την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λ.π. - αλλά όχι επιχορηγήσεις) ενώ στα κονδύλια που δεσμεύονται για την εν λόγω πρωτοβουλία από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προστίθενται και ιδιωτικά - τραπεζικά κεφάλαια.
Ήδη όπως πληροφορούμαστε τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα εξετάζουν τροποποιήσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθούν οι επιλογές μικροχρηματοδότησης των επιχειρήσεων τόσο μέσω τραπεζών, όσο και μέσω μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Αυτό που απομένει να διευκρινισθεί είναι το τι ακριβώς θα γίνει με τις χιλιάδες των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στις μαύρες λίστες του «Τειρεσία» και αν θα υπάρξει χαλάρωση των τραπεζικών κριτηρίων για δανεισμό, όπως για παράδειγμα οι κερδοφόρες χρήσεις, ή αν θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό νεοσύστατες εταιρείες.
Η Ομάδα Δράσης θεωρεί ότι δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων, το δυναμικό ανάπτυξης ιδρυμάτων μικροπιστώσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα κλασσικά τραπεζικά δάνεια.
Ήδη η Task Force έχει λάβει από τον Ιανουάριο του 2013 έκθεση της γαλλικής ADIE International σχετικά με το δυναμικό ανάπτυξης της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Κρίσιμο ζήτημα είναι επομένως να κατορθώσουμε να υποστηρίξουμε μια πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης κόντρα στην κρίση.
Μπορούμε λοιπόν να αναπτύξουμε έναν πιστωτικό συνεταιρισμό για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από ειδικές διαδικασίες που εμπλέκουν και την ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαν να χορηγηθούν μικροδάνεια από 10.000-25.000 ευρώ προς τις αφυδατωμένες από χρηματοδότηση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να αξιοποιηθούν με τρόπο παραγωγικό τα κοινοτικά κονδύλια που βρίσκονται εν υπνώσει.
Η σημασία των μικροπιστώσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη στήριξη ανέργων και νέων επιχειρηματιών (start-up) και για όσους δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια και πλήττονται από την περιορισμένη ρευστότητα.
Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία πάνω στα οποία πρέπει να κινηθούμε;
1. Κάθε ένα από τα 59 Επιμελητήρια υπολογίζεται ότι θα πρέπει να μπορεί να καλύψει ένα αρχικό κεφάλαιο από 50.000 έως 60.000 Ευρώ. Πιθανόν μικρά Επιμελητήρια λιγότερο και μεγάλα Επιμελητήρια πολύ περισσότερο.
2. Θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός και διοίκηση στην Αθήνα με την εποπτεία της Κ.Ε.Ε.Ε. οπότε τα 59 Επιμελητήρια θα λειτουργούν με τη μορφή υποκαταστημάτων χορήγησης μικροπιστώσεων. Η τελική έγκριση θα δίνεται από την Κ.Ε.Ε.Ε. με τη συνδρομή ειδικής επιτροπής αξιολόγησης.
3. Απαιτείται η εργασία και η ανάληψη κεντρικού ρόλου από Διευθυντικά Στελέχη με μακροχρόνια εμπειρία σε τραπεζικά ζητήματα.
4. Προϋποτίθεται ότι θα μπορούν στο μετοχικό κεφάλαιο να συμμετέχουν και ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που θα ικανοποιούν αρκετές βασικές αρχές. Στο κεφάλαιο εννοείται πως συμπεριλαμβάνονται και επαγγελματίες που θέλουν να ανοίξουν καταθετικό λογαριασμό. Ευχάριστο νέο θα ήταν φυσικά να συμμετέχει και κάποιο ήδη υπάρχον πιστωτικό ίδρυμα.
5. Τα επιτόκια χορηγήσεων θα είναι ασφαλώς χαμηλότερα από τα τρέχοντα της αγοράς και θα ζητώνται οι απαραίτητες εγγυήσεις, όχι για να δημιουργήσουμε όρους πιστωτικής ασφυξίας αλλά γιατί θα κληθούμε να αποδείξουμε ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να λειτουργήσει έναν βιώσιμο πιστωτικό συνεταιρισμό χωρίς επισφάλειες.
Δεν μπορούμε φυσικά εμείς να φτάσουμε στο σημείο να αναθέτουμε είσπραξη χρεών από εισπρακτικές εταιρίες. Το εγχείρημα επιβάλλεται να είναι βιώσιμο και κερδοφόρο. Το μόνο σίγουρο δηλαδή είναι ότι θα απαιτούμε την ύπαρξη εγγυητών ή κάποιας εμπράγματης εγγύησης κατά περίπτωση.
6. Η μέση χορήγηση θα κυμαίνεται περίπου στις 12.000 - 15.000 Ευρώ.
7. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος πιστεύει στο συγκεκριμένο εγχείρημα και αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορούμε να κινηθούμε συντονισμένα, δυναμικά και ομόφωνα προς την κατεύθυνση αυτή.
8. Εξυπακούεται ότι για να αναζητήσουμε τις αναγκαίες συμμαχίες και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις προς όφελος της πρότασής μας, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης.
Γι' αυτό λοιπόν το αρχικά ζητούμενο σήμερα είναι να αποφασίσουμε το κατά πόσο πιστεύουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Οι απορίες ίσως είναι αρκετές, πιθανόν και οι διαφορετικές απόψεις. Μπορεί να χρειαστούν και δύο Γενικές Συνελεύσεις και φυσικά χρονοδιάγραμμα της εξασφάλισης του μετοχικού κεφαλαίου και χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του εγχειρήματος.
Κατανοούμε όλοι ότι χρειαζόμαστε εμπεριστατωμένη αναφορά και τεχνοκρατική προσέγγιση ώστε να καταλήξουμε σε μια πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση.
Για να το καταφέρουμε όμως αυτό χρειαζόμαστε σε πρώτη φάση την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης για να προχωρήσουμε περαιτέρω.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: