Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ Ιδιώτες θα ελέγχουν τις εισαγωγές στο ΕΣΥ

Ιδιώτες θα ελέγχουν τις εισαγωγές στο ΕΣΥ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013
Την πρόσληψη ιδιωτών οι οποίοι θα ελέγχουν και θα εγκρίνουν την αναγκαιότητα της εισαγωγής και νοσηλείας των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, αν...
χρήζουν επεμβάσεων και τη φαρμακευτική τους αγωγή, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο Mega ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το Δημόσιο προσανατολίζεται να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες τον έλεγχο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες πρώτα ελέγχουν, θα κοστολογούν και μετά θα αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.
«Το Δημόσιο θα αναθέσει σε ιδιώτη τον έλεγχο της αναγκαιότητας των ιατρικών πράξεων, αλλά και την ορθή αγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία» είπε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα μέτρα εξορθολογισμού της δαπάνης στο ΕΣΥ, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ. Οπως τόνισε, θα μπορέσει έτσι να επιτεχθεί μείωση δαπανών ακόμη και 25%-30%. Το σχέδιο, που είναι στα πρότυπα του βρετανικού συστήματος (εντάχθηκε ως ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο), ουσιαστικά επιχειρεί να βάλει φρένο στα φακελάκια των γιατρών, αλλά και στα γνωστά «βαλιτσάκια», δηλαδή την εισαγωγή στα νοσοκομεία σε ημέρες εφημερίας, κατόπιν συνεννόησης του ασθενούς με τον ιατρό του.
Με τον έλεγχο την κίνησης των ασθενών από ιδιώτες, επιχειρείται επίσης ο έλεγχος των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία και η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά του ΕΟΠΥΥ. Πάντως, δε λείπουν οι φωνές όσων πιστεύουν ότι με το νέο σύστημα ελέγχου θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις επιτροπές που θα συσταθούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει έξαρση στο «φακελάκι» για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Αναφερόμενος στα μικρά νοσοκομεία που παρουσιάζουν μικρή πληρότητα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν θα κλείσουν, αλλά θα αλλάξουν χρήση και θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα στους ασφαλισμένους.
Το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί στα μεγάλα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην Υγεία, καθώς «υπάρχουν μεγάλα κενά». Υπογράμμισε, δε, ότι «όσοι βγουν σε καθεστώς κινητικότητα δεν θα χρειαστεί να περιμένουν οκτώ μήνες για τη νέα τοποθέτηση». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η μετακίνηση του κάθε υπαλλήλου θα γίνει εντός της εκάστοτε υγειονομικής περιφέρειας.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται αιφνιδιάσει κανέναν, προσθέτοντας ότι, αφού επισκεφθεί όλους τους εμπλεκόμενους, θα έχει εντός της εβδομάδας συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να «συνεννοηθούν πλήρως». Ακόμη, υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι «γίγαντας με πήλινα πόδια».
Το Ασυλο Ανιάτων
Εν τω μεταξύ, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, θα συνεχίσει να λειτουργεί το Ασυλο Ανιάτων. Με επιστολή της προέδρου, Ι. Ηλιάδη, τονίζονταν ότι αν ίσχυε και για το Ασυλο το clow back, αυτό θα έβαζε «λουκέτο» και θα έμεναν στον δρόμο εκατοντάδες ασθενείς. Με την παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά, εξαιρέθηκε το Ασυλο από τη σχετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: