Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Με ομαδικές παραιτήσεις απαντούν οι δήμαρχοι στη διαθεσιμότητα Σκληραίνουν τη στάση τους

Πρωτοσέλιδο 13.7.2013

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013
Τις παραιτήσεις τους έθεσαν στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, που μίλησαν στη γενική συνέλευση της Ένωσης. Η ...
συνέλευση διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογήθηκαν μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.
Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφάνηκε ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.
Για αυτό στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων.
Ακόμα και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο εναντίον των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισαν υπεύθυνα για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπέρ της αναστολής λειτουργίας των δήμων μέχρι τις 16 Ιουλίου τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των δήμων ή την κινητικότητα αλλά διαφωνεί με τη λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς προγραμματισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη πρότεινε να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 Δημάρχων της χώρας στην διάθεση της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής
Εν τω μεταξύ υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την φορολογία εισοδήματος και τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012 και 4127/2013.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε και έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει και το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Πρωτοσέλιδο 13.7.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: