Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Εξαλλοι οι Ρώσοι για την «κλοπή» στη Eurovision

Η Ρωσίδα τραγουδίστρια Ντίνα Γκαρίποβα που ερμήνευσε το «What If στο επίκεντρο της διαμάχης

Τετάρτη 22 Μαίου 2013  
Η Ρωσία έχει συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας. Αυτή τη φορά, ένας άλλος ευρωπαϊκός θεσμός έχει... προκαλέσει οργή στο Κρεμλίνο και ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν: ο 58ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.
Η Ρωσίδα τραγουδίστρια Ντίνα Γκαρίποβα που ερμήνευσε το «What If στο επίκεντρο της διαμάχης
Η Ρωσίδα τραγουδίστρια Ντίνα Γκαρίποβα που ερμήνευσε το «What If στο επίκεντρο της διαμάχης
Η Ρωσίδα τραγουδίστρια Ντίνα Γκαρίποβα που ερμήνευσε το «What If στο επίκεντρο της διαμάχης
Τρεις μέρες μετά τον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι 10 πόντοι «εκλάπησαν» από το διαγωνιζόμενο ρώσικο τραγούδι, καθώς η χώρα δεν πήρε ούτε ένα βαθμό από το Αζερμπαϊτζάν – κάτι που αμφισβητούν οι υπάλληλοι του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσίδα τραγουδίστρια Ντίνα Γκαρίποβα κατέλαβε την πέμπτη θέση με 174 πόντους, στο διαγωνισμό, που φιλοξενήθηκε φέτος στο Μάλμε της Σουηδίας και που παρακολούθησαν σχεδόν 125 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η Εμελί Ντε Φόρεστ από τη Δανία κέρδισε τον τελικό της Eurovision με 281 πόντους και o Φαρίντ Μαμέντοβ από το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 234 βαθμούς.

Ο λαμπερός διαγωνισμός ποπ τραγουδιού έγινε κύριο θέμα σε συνέντευξη Τύπου μεταξύ του Λαβρόφ και του υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμαντιάροβ, ύστερα από συνάντηση στη Μόσχα, που είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από την Eurovision.

«Οταν κλέβουν 10 πόντους από εμάς, από την διαγωνιζόμενη μας, δεν είμαστε χαρούμενοι- κυρίως όσον αφορά την διοργάνωση της εκδήλωσης," είπε ο Λαβρόφ, κατηγορώντας έτσι τους διοργανωτές και όχι το Αζερμπαϊτζάν.

«Όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα για το Αζερμπαϊτζάν νιώσαμε ένα σοκ», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαμαντιάροβ. Οπως ανέφερε ο Λαβρόφ, οι δυο χώρες συμφώνησαν να «συντονίσουν τις προσπάθειες τους για να βεβαιωθούν ότι αυτή η εξωφρενική δράση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».

Το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ο επικεφαλής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Τζαμίλ Γκούλιγιεβ, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε όντως δώσει 10 πόντους στη Γκαρίποβα.

Ο πρέσβης της χώρας στη Ρωσία, δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλιγιέβ διέταξε τις αρχές να ανακαλύψουν τι συνέβη και υπαινίχθηκε ότι οι ψήφοι χάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταμέτρησης στη Γερμανία. Οι μισές ψήφοι στο διαγωνισμό προέρχονται από ψήφους μέσω τηλεφώνου και μηνυμάτων που λαμβάνει ο διαγωνιζόμενος, με τους θαυμαστές να μην μπορούν να ψηφίσουν την χώρα τους.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτή η υπόθεση δεν θα ρίξει ούτε μια σκιά στις αδελφικές σχέσεις των Αζέρων και του ρωσικού λαού», ανέφερε ο Γκούλιγιεβ, αφήνοντας υπόνοιες ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από κάποιες ομάδες που δεν κατονόμασε.

Η επιρροή της Μόσχας στο Αζερμπαϊτζάν έχει εξασθενήσει -μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο στην Κασπία Θάλασσα, η οποία ενίσχυσε τους δεσμούς με τη Δύση ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Eurovision ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 για να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πνεύματος ενότητας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ψηφοφορία ωστόσο μπορεί να αποτελέσει πηγή έντασης, με τις γείτονες χώρες να υποστηρίζουν η μια την άλλη.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα έχει το προβάδισμα έναντι των γεωγραφικά υποκινούμενων ψηφοφοριών από τους τηλεθεατές, οι επαγγελματίες κριτές υπολογίζουν πλέον το 50% των αποτελεσμάτων του κάθε τραγουδιστή.

Ορισμένοι Ρώσοι πολίτες συμμερίστηκαν την οργή της κυβέρνησης, ωστόσο άλλοι άσκησαν κριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ασχολείται με πιο σοβαρά ζητήματα.

Ο Αλεξ Ρομάνοβ, έγραψε σαρκαστικά στο twitter ότι η Ρωσία πρέπει «να επιβάλει στρατιωτικό νόμο» για το θέμα. "Η μισή χώρα ζει στα όρια της φτώχειας και ασχολούμαστε με κλεμμένους ψήφους", σχολίασε στο twitter ο Τίμουρ Οχίροβ.

Το Αζερμπαϊτζάν φιλοξένησε τη Eurovision στο περσινό διαγωνισμό τραγουδιού, που κέρδισε η Σουηδέζα τραγουδίστρια Λορίν, η οποία λίγες ημέρες πριν είχε εξαγριώσει τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, συναντώντας ακτιβιστές, που ασκούσαν κριτική στη χώρα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: