Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Αντιρατσιστικό ν/σ: Αρχίζει η επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή - Υψηλοί οι τόνοι

Τετάρτη 22 Μαίου 2013

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής να αποφαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα ...
αντισυνταγματικότητας αλλά πρέπει να γίνουν σαφέστερες ορισμένες διατυπώσεις. Την ίδια ώρα, ανεβαίνουν και πάλι οι πολιτικοί τόνοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως η ΝΔ στρώνει το χαλί στη Χρυσή Αυγή και τη Συγγρού να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.

Για υποκρισία κατηγορούν κύκλοι της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Κύκλοι της ΝΔ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά σε παλαιότερη τοποθέτηση πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του Βασίλη Μουλόπουλου σε αντίστοιχο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το οποίο όπως αναφέρει η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ «το είχε κάνει φίλο και φτερό. Τι άλλαξε από τότε; Είναι ο κ. Μουλόπουλος εκτός γραμμής, ή ο Τσίπρας;», ρωτούν οι κύκλοι της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τη θέση του κυβερνώντος κόμματος για το νομοσχέδιο, οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν ότι η ΝΔ θα εκφραστεί όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. «Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν αρκετά γενικόλογα σημεία που θα πρέπει να διασαφηνιστούν» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Για υποκριτική στάση κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση της στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Η υποκρισία έχει και τα όρια της», αναφέρει σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις κύκλων της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να ενημερώσει τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και το υπουργείο δικαιοσύνης σχετικά με τις προθέσεις της για το ζήτημα που έχει προκύψει ενώ την κατηγορεί «ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής».

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η θέση του είναι σαφής, ότι δηλαδή «είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά την ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών».

Την ανησυχία του για τη συζήτηση, έτσι όπως εξελίσσεται, με αφορμή «το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη φημολογία γύρω από αυτό, χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα» εκφράζει με σχόλιό του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η όλη συζήτηση, στην οποία εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν είναι αθώα».

«Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

  • Πηγή: Α' Πρόγραμμα, ΝΕΤ
  • Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας
  • Επιμέλεια σύνταξης: Γιάννης Δασκαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: