Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία σε όλα, παζάρι για συντάξεις

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120209/engine/assets_LARGE_t_942_43344840_type11484.jpg 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 20122   

Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο, που συνεπάγεται δραστικές περικοπές στα εισοδήματα και σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Στη μαραθώνια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι διαφωνίες των.. πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση εστιάστηκαν κυρίως στο «κούρεμα» των συντάξεων.

Συμφωνία σε όλα, παζάρι για συντάξεις
Σε ένα απόλυτο θρίλερ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και παρότι υπήρξε συμφωνία για όλα τα θέματα πλην των συντάξεων, εξελίχθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε παραπάνω από επτά ώρες καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με αφορμή την «τύχη» των επικουρικών συντάξεων που τελικώς και λόγω της διευρυμένης συζήτησης «άνοιξε» την «ταμπακέρα» και για τις κύριες συντάξεις.
Η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου άνοιξε λίγο μετά τις 12.30 το βράδυ, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω του στίχους του Καβάφη και χρησμούς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης. Εν συνεχεία αποχώρησε ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και τελευταίος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πάντως απέφυγε να κάνει δήλωση για την πασιφανή εμπλοκή στη συζήτηση.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας μετέβησαν στο Μαξίμου αργά χθες τη νύχτα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
Οι εκπρόσωποι της τρόικας μετέβησαν στο Μαξίμου αργά χθες τη νύχτα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
Τη «λύση» έδωσε αμέσως το Μέγαρο Μαξίμου που εξέδωσε ανακοίνωση όπου επεσήμανε τη συμφωνία και τον έναν και μοναδικό «αστερίσκο»: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».
Ερωτηματικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φράση προστέθηκε στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από κάποια λεπτά και ενώ παρέμεναν τα ερωτηματικά για τη στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αν και δήλωσε σύμμαχος υποστηρίζοντας μάλιστα τη θέση Σαμαρά για το πλαφόν στις επικουρικές.
Γιατί αποχώρησαν και γιατί έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής τους λίγο αργότερα και αφού οι επικεφαλής της τρόικας παρέμβουν -σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου;- στο αντικείμενο της διαφωνίας. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αρχηγοί, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό, κ. Παπαδήμο, καθώς και τους υπουργούς κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη για την τελική πράξη της διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για την «εμμονή του κ. Σαμαρά που έφερε εμπλοκή και άνοιξε τον δρόμο στην τρόικα για παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις», ξεκαθάρισε μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτη, ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί να μεταφερθεί το πρόβλημα των επικουρικών στις κύριες συντάξεις». Αντιθέτως, με τις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη σκληρή διαπραγμάτευση μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο κι ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις για τη σωτηρία των συντάξεων (χωρίς να ξεκαθαρίζει πάντως ποιων...).
Εμπειρα πολιτικά στελέχη σχολίαζαν ότι, πέραν της ουσιαστικής διαφωνίας, η εικόνα που εξέπεμψαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί έμοιαζε με παιχνίδι εντυπώσεων και με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τουλάχιστον για αρκετές ώρες τις διαβουλεύσεις, παρότι ο Λ. Παπαδήμος είχε ήδη ενημερώσει τον Γιούνκερ και τον Ο. Ρεν για την ύπαρξη συμφωνίας - κάτι που οδήγησε τους Ευρωπαίους στην «αυτόματη» ανακοίνωση της συνεδρίασης του Eurogroup για σήμερα το βράδυ. Από το Μαξίμου πάντως φιλοδοξούσαν ότι μετά τη διαβούλευση του πρωθυπουργού, των υπουργών με την τρόικα θα μπορούσε να προκύψει αίσιο τέλος είτε με τηλεφωνική επικοινωνία είτε με την επιστροφή των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι τέλος βέβαιο ότι μετά το θρίλερ με τη χρεοκοπία να παραμένει στο τραπέζι, ώσπου να δοθεί οριστική λύση, θα συζητηθεί ενδεχομένως και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - κάτι που θα εξαρτηθεί φυσικά και από τη στάση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
ΔΥΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ευρύτατη συμφωνία σε όλα με εξαίρεση ένα
Δύο ανακοινώσεις σε διάστημα 22 λεπτών εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη μαραθώνια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Η πρώτη ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup».
Στη δεύτερη ανακοίνωση στη 1 και 22 υπήρχε νέα διατύπωση περί «ευρύτατης συμφωνίας», ενώ προστέθηκε η φράση ότι ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις. Η δεύτερη ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120209/engine/assets_LARGE_t_942_43344840_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: