Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σε κατάσταση έκρηξης η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Κλίμα προβληματισμού αποτυπώνεται καθημερινά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το νέο Mνημόνιο και το PSI
Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2012
Αναβρασμός πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Πληθαίνουν οι δηλώσεις βουλευτών για καταψήφιση. Προέχει η διάσωση της χώρας, απαντούν άλλοι. Συνεδρίαση της ΚΟ πριν από.. την ψήφο της Κυριακής.

Κλίμα προβληματισμού αποτυπώνεται καθημερινά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το νέο Mνημόνιο και το PSI
Κλίμα προβληματισμού αποτυπώνεται καθημερινά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το νέο Mνημόνιο και το PSI
Ανεξέλεγκτη μοιάζει η κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στην οποία επικρατεί κυριολεκτικά αναβρασμός με αφορμή το νέο μνημόνιο και τα νέα επώδυνα μέτρα.
Σε διαδοχικές συσκέψεις κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών επιχειρείται να γίνει εκτίμηση των δεδομένων που υπάρχουν καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι δηλώσεις «πράσινων» βουλευτών για άρνηση ψήφου σε επιμέρους μέτρα, με επίκεντρο κυρίως τις αλλαγές στα εργασιακά.
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις, η Κ.Ο. θυμίζει «καζάνι» που βράζει. Σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο αφού εκτιμούν πως αν και αυτή τη φορά ψηφίσουν, η φθορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους ίδιους και το κόμμα.
Γι' αυτό και κάποιοι βλέπουν την επικείμενη ψηφοφορία ως μία ευκαιρία «απενοχοποίησης» από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου αλλά και ως «σωσίβιο» για την επανεκλογή τους.
Ανοικτό παραμένει πάντως αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή αν θα υπάρξει προειδοποίηση για όσους δεν ψηφίσουν ότι δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης
Πάντως, την προσεχή Κυριακή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να ψηφίσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες τις γενικές αρχές του νέου μνημονίου και το PSI ως ένα άρθρο, ενώ ο εφαρμοστικός νόμος με την εξειδίκευση των μέτρων θα έρθει προς ψήφιση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
Συνεπώς, δεν υπάρχει δυνατότητα για τους βουλευτές καταψήφισης επιλεκτικά κάποιου άρθρου αλλά συνολικά του μνημονίου.
Θεωρείται πάντως δεδομένο πως πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Κυριακή το βράδυ, θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην οποία θα φανούν οι προθέσεις των διαφωνούντων.
Το κλίμα προβληματισμού αποτυπώνεται καθημερινά στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο Χ. Καστανίδης τόνισε πως «αν υιοθετηθεί το πακέτο των μέτρων που προτείνει η τρόικα, είναι βέβαιο ότι η απόλυτη φτώχεια στην Ελλάδα θα οδηγηθεί πιθανότατα σε κοινωνική έκρηξη».
«Δεν μπορώ να ψηφίσω τα μέτρα» έκανε γνωστό ο Οδ. Βουδούρης. «Αυτό το έκτρωμα δεν θα το ψηφίσω» διαμήνυσε ο Γ. Μιχελογιαννάκης. «Ως προς το δίλημμα που μας θέτουν πολλές φορές, εθνική ταπείνωση ή χρεοκοπία, ας γνωρίζουν ότι εμείς δεν θα δεχθούμε την εθνική ταπείνωση» επεσήμανε ο Στ. Κουτμερίδης. Τη διαμαρτυρία του για τις κατεπείγουσες διαδικασίες εξέφρασε ο Απ. Κακλαμάνης.
Υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές στο ΠΑΣΟΚ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι «η ευρωζώνη δεν έχει ρήτρα εξόδου» και ότι «προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι καταφεύγουν στις απειλές» της εξόδου δια της βίας.
Το δίλημμα
«Το δίλημμα δεν είναι εθνική ταπείνωση ή εθνική αξιοπρέπεια, αλλά διάσωση της χώρας ή χρεοκοπία» σημείωσε ο Ν. Αλευράς, ενώ ο Μ. Κατρίνης τόνισε ότι «από αυτή την αίθουσα δεν λείπουν οι εύκολοι εθνικο-πατριωτικοί λόγοι, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν απώλειες αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι».

Τη διλημματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε η Ελενα Παναρίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έρθει ένα δίλημμα που εμείς ως Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ το είχαμε κάθε τρεις και λίγο: ή ψηφίζετε ή χρεοκοπούμε?».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε πάρει τα χειρότερα μέτρα και ακόμα συνεχίζουμε...».
ΕΘΝΟΣ - Λ. Γαλανός, Γ. Πίκουλας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: