Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες - Δεν αναμένεται απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2012
«Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα. Πρόκειται για θετική εξέλιξη», δήλωσε η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup στις.. Βρυξέλλες. Από την πλευρά του πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη, πως έχει μάλλον πεισθεί ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα τακτοποιηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτρέποντας την χρεοκοπία. «Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αλλα δεν θα υπάρξει τελική απόφαση απόψε», δήλωσε ωστόσο προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «δεν νομίζω πως θα φτάσουμε απόψε σε αποτέλεσμα, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».
Ο κ. Ντράγκι είπε σήμερα ότι «έχει την εντύπωση» ότι «επίκειται» η συμφωνία σε αυτό το θέμα.
Η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικό δημόσιο χρέος, στη μορφή των κρατικών ομολόγων, που επαναγόρασε την άνοιξη του '10 στη δευτερογενή αγορά τους θέλοντας, τότε, να παράσχει οικονομική 'κάλυψη' στην Αθήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αναφορικά με το τί ακριβώς θα γίνει τελικά με τα εν λόγω ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ είναι αποδέκτης πιέσεων, να συμμετάσχει με κάποιον τρόπο στην τωρινή προσπάθεια, που καταβάλλουν οι ιδιώτες πιστωτές της Αθήνας.
«Δεν μπορώ να δηλώσω τίποτε απολύτως περί της συνολικής ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, που επαναγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά τους, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα τα χειριστούμε από εδώ και εμπρός», δήλωσε σήμερα ο κ. Ντράγκι. 
Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αλλα δεν θα υπάρξει τελική απόφαση απόψε, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ίδιο ανέφεραν νωρίτερα και κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίας που είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ορισμένες χώρες.
Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία δεν μπορούν να δώσουν σήμερα οριστικό «πράσινο φως» γιατί οφείλουν να περάσουν τη συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ωστόσο, μπορει να επιτευχθεί κατ΄ αρχήν συμφωνία η οποία θα λάβει οριστική μορφή όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασίας στις παραπάνω χώρες.
«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», σχολίασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «δεν νομίζω πως θα φτάσουμε απόψε σε αποτέλεσμα, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο». Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, συνέχισε, λέγοντας ωστόσο στους δημοσιογράφους πως «δεν χρειάζεται να περιμένετε σήμερα το βράδυ, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020.

Όσον αφορά μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε επανέλαβε πως το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει υποδείξεις στην Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει, ατύπως, νέες μελέτες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός υπουργός, Γιαν Κες ντε Γιάχερ, που ανέφερε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο συμβούλιο, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να εξεταστεί η έκθεση της τρόικας.
«Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα» δήλωσε προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος. ΝΕΑ

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: