Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα νέα μέτρα λιτότητας - ΔΕΙΤΕ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ..ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2012
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που πρότεινε η τρόικα σε αντάλλαγμα της νέας δανειακής σύμβασης συμφωνήθηκε κατά 90% από τους εκπροσώπους της τρικομματικής κυβέρνησης, το 10% αφορά την... περικοπή των συντάξεων για τις οποίες δόθηκε διορία 15 ημερών, προκειμένου να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ που θα αποτρέψουν τη μείωσή τους.

Στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ περιλαμβάνονται τα εξής:

Οικονομική Προσαρμογή

1. Μείωση των δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ το 2012, ή αλλιώς κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν βρεθεί τα τρία δισ. ευρώ και υπολείπονταν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

2. Οι περικοπές περιλαμβάνουν 400 εκατ. ευρώ από δημόσιες επενδύσεις, 300 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες και 300 εκατ. ευρώ από δαπάνες για συντάξεις.


3. Τον Ιούνιο, όποια κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία της χώρας θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 10 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2015.


4. Η Ελλάδα παίρνει έναν ακόμη χρόνο προθεσμία (δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2015) για να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα ( αφού εξαιρεθούν οι τόκοι των δανείων).


Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών  


Οι Τράπεζες με τα περισσότερα προβλήματα θα προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ενώ αυτές μετα λιγότερα προβλήματα θα προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση με ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου.


Εργασιακή μεταρρύθμιση 


1. Ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22%, όμως υπολογίζεται μόνο στις νέες προσλήψεις και δεν συμπαρασύρει τους υφιστάμενους μισθούς.


2. Οι νέοι που προσλαμβάνονται εφεξής θα παίρνουν 30% λιγότερα χρήματα από τον ισχύοντα μέχρι σήμερα κατώτερο μισθό, των περίπου 750 ευρώ. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τους νέους κάτω των 25 ετών.


3. Περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία και θα απολυθούν ένα χρόνο μετά.


4. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: