Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μονιμότητα τέλος για εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες - «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μονιμότητα τέλος για εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες  Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2012

Στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να επισπεύσει την αναθεώρηση των κανονισμών εργασίας στις 83 δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να «απελευθερωθούν» οι ...
απολύσεις και να μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος.

Μονιμότητα τέλος για εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
Την κατάργηση της μονιμότητας 68.000 υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο) και δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση, απαιτώντας τη νομοθετική παρέμβαση στους κανονισμούς λειτουργίας των ΔΕΚΟ.
Στο σχέδιο της νέας Μνημονιακής Σύμβασης περιλαμβάνεται η υποχρέωση υπουργείων και φορέων του Δημοσίου να επισπεύσουν την αναθεώρηση των εσωτερικών κανονισμών στις 83 δημόσιες επιχειρήσεις και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προς διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι κανονισμοί εργασίας δεν επιτρέπουν τις αποχωρήσεις και με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης θα «απελευθερωθούν» οι απολύσεις, θα πάψουν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και θα μπει «μαχαίρι» στις ωριμάνσεις, καθώς και τα ειδικά επιδόματα.
Μονιμότητα τέλος για εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
Οι κανονισμοί εργασίας των ΔΕΚΟ περιγράφουν και το καθεστώς άτυπης μονιμότητας που υφίσταται. Απολύσεις πραγματοποιούνται μόνο σε πειθαρχικά ή ποινικά αδικημάτα. Επίσης περιλαμβάνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται έπειτα από διαπραγματεύσεις των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας. Στις συλλογικές συμβάσεις περιγράφονται οι ωριμάνσεις, τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι παροχές σε είδος καθώς και οι κοινωνικές παροχές της εταιρείας προς τους εργαζομένους.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ αποτελεί προάγγελο και για τη μελλοντική άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης το 2013. Στόχος των δανειστών με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ είναι η «προετοιμασία» για την ιδιωτικοποίηση και την πώλησή τους σε ιδιώτες.
Μείωση 35%
Οι περικοπές θα ισχύσουν και στις τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, για τους υπαλλήλους των ΕΛ.ΠΕ. που θα ιδιωτικοποιηθούν και εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση.Με τον τελευταίο νόμο (4024/2011) προβλέπεται η μείωση των αποδοχών για τους υπάλλήλους των ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με τις απολαβές του Δεκεμβρίου του 2009. Να σημειωθεί ότι το προσωπικό των 72 μη εισηγμένων ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 26.300 άτομα και των 11 εισηγμένων προς αποκρατικοποίηση εταιρειών σε 41.500 άτομα.
Στο μεταξύ, την άρση της μονιμότητας του προσωπικού που είχε προσληφθεί στον ΟΤΕ πριν από το 2005 αναμένεται να δρομολογήσουν οι προβλέψεις του νέου Μνημονίου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, μπορεί ο ΟΤΕ να μη θεωρείται πλέον ΔΕΚΟ, ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει ο Κανονισμός Προσωπικού.ΕΘΝΟΣ
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έδωσα ΚΑΙ συνεχίζω να δίνω
ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ αγώνα για σας, γιατί κ εγώ
είμαι από πτωχή οικογένεια.
Βγήκα από μικρός στην βιοπάλη,
δούλεψα σκληρά, είμαι αυτοδημιούργητος.
Νιώθω τον πόνο του μεροκαματιάρη,
του πτωχού αγρότη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ