Μέσα σε τούτη την καταχνιά, υπάρχει ελπίδα!


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011


Μέσα σε τούτη την καταχνιά, υπάρχει ελπίδα!

Η «Καταχνιά» του Χρ. Λεοντή παρουσιάστηκε από τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου...

Χρήστος Λεοντής: Πράγματι υπάρχει προβλημα με την κρίση, υπάρχει όμως κι ένας κόσμος που ενδιαφέρεται, αγωνιά, στοχάζεται! Θα στηρίξουμε την αξιοπρέπειά μας και την Ελευθερία μας με Δικαιοσύνη, Ισονομία. Αυτά μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας.

Αφιερωμένη στην Ελλάδα της καταχνιάς λόγω ναζιστικής κατοχής, ήταν η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Δίου-Ολύμπου και η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Πιερίας.

Επρόκειτο για μια μουσική συναυλία – αφιέρωμα στον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, ο οποίος ήταν και ο ίδιος παρών στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε το έργο του με τίτλο «καταχνιά», ένα έργο βασισμένο στη γραφή του σπουδαίου λαϊκού ποιητή Κώστα Βίρβου.
Η «καταχνιά» είναι ένα έργο που αναφέρεται στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής 1941 – 1944, είναι ένα έργο που κινείται γύρω από το τρίπτυχο «κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση».
Τη διεύθυνση της χορωδίας, των ερμηνευτών και της ορχήστρας είχε ο μαέστρος Ευθύμης Μαυρίδης ενώ τα κείμενα ερμήνευσε με έναν δραματικό και ξεχωριστό τρόπο η Μαρία Φωτοπούλου.

Το τραγούδι της Ειρήνης
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το τραγούδι της ειρήνης.
Κι' ω! να ξαναβγεί ο ήλιος
για να φύγει η καταχνιά
πόσο δάκρυ πόσο αίμα
έφτυσε αυτή η γενιά.

Και στη ρημαγμένη γη
χαρωπή χτυπά η καμπάνα
και το γέλιο ξανανθεί
στη χαροκαμένη μάνα.

Της Ειρήνης το τραγούδι
τραγουδήστε μ' ένα στόμα
στα σκαλιά να μπει λουλούδι
στο καψαλισμένο χώμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου της χορωδίας Λιτοχώρου Νίκη Ζώη-Παναγούλια ενώ στη συνέχεια ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, στον χαιρετισμό του, αντί δικής του ομιλίας διάβασε λίγες επίκαιρες σκέψεις του Χρήστου Λεοντή:
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία τρέχουσα νοοτροπία, είναι η
νοοτροπία της παραίτησης και της απαξίας και για να το πω με πιο σκληρό τρόπο: Της χυδαιότητας και της ασχήμιας.
Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, ο οποίος λόγω αξιοπρέπειας και ήθους δεν «βγαίνει» μπροστά. Δεν μπορείς σ’ ένα θρασίμι να υψώσεις τη φωνή, παρά μόνο να προσπαθήσεις να πεις με χαμηλούς τόνους, αυτό που θεωρείς σωστό κι ανθρώπινο, σε ανθρώπους που έχουν αυτιά, που θέλουν να ακούσουν.
Να δώσεις το μήνυμα και σ’ άλλους ανθρώπους που κάτι περιμένουν: Ξέρετε; Δεν έχουμε χαθεί, εδώ είμαστε μη φοβάστε! Κρατείστε το κουράγιο σας, δεν είστε μόνοι! Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ.
Με την απαξία που επικρατεί σήμερα, θεωρείται ντροπή να παλεύεις για ιδέες και αξίες, όπως είναι η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, χωρίς να περιμένεις υλικό αντάλλαγμα.
Θέλω, με τις όποιες μικρές μου δυνάμεις, να θυμίσω στους ανθρώπους ότι η ανοχή πρέπει να έχει και ένα όριο, μια και νιώθω ότι χάνονται οι "αρμονικές" της ζωής. Και είναι αυτές οι αρμονικές που δίνουν όλη τη γλύκα και την ομορφιά στη μουσική και τη ζωή».
Και κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιώργος Φαρμάκης απευθύνθηκε στον συνθέτη και είπε: «Χρήστο Λεοντή, σ’ ευχαριστούμε. Και να ξέρεις ένα πράμα: Είμαστε εδώ και δεν φοβόμαστε»!

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες και παραινέσεις του Χρήστου Λεοντή: «Ήταν μια έκπληξη για μένα αυτή η παρουσίαση του έργου «καταχνιά» από τη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου, «Ιωάννης Σακελλαρίδης».
Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει ελπίδα (δυνατά χειροκροτήματα από τον κόσμο). Υπάρχει κόσμος εδώ που ενδιαφέρεται, που αγωνιά, που στοχάζεται…! Είστε εσείς και εσείς! (δυνατά χειροκροτήματα).
Πράγματι πρόβλημα (κρίση) υπάρχει, υπάρχει όμως και η θέληση όλων μας. Δεν θα αφήσουμε με τίποτα να μη στηρίξουμε την αξιοπρέπειά μας, την ελευθερία μας με δικαιοσύνη, με ισότητα, με ισονομία. Αυτά μάς δίδαξαν οι πρόγονοί μας, αυτά μάς δίδαξαν οι αγώνες εκείνων που γιορτάζουμε την επέτειο σήμερα.
Αυτά οφείλουμε κι εμείς με το τραγούδι μας και με τη στάση μας και με τη στάση σας, στάση ζωής, να υπερασπιστούμε. Είμαι σίγουρος ότι τώρα όλοι μαζί, με το «εμείς» και όχι με το «εγώ», θα μπορέσουμε να πορευτούμε σωστά και με στόχους.
Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαίρω όλους σας, τον κόσμο, τους μουσικούς, τη χορωδία, τους τραγουδιστές, τον μαέστρο Ευθύμη Μαυρίδη, καθώς επίσης και τη Μαρία Φωτοπούλου που διάβασε τα κείμενα. Ευχαριστώ και συγχαίρω και εσάς, τους άρχοντες αυτής της πόλης, που στηρίζετε τέτοιες προσπάθειες.

Σας ευχαριστώ πολύ»
από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ