Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Διπλή ζαριά με δημοψήφισμα - ψήφο εμπιστοσύνης - ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111101/engine/assets_LARGE_t_942_42964820_type11484.jpg 
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011
Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της δανειακής σύμβασης, ζητώντας παράλληλα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τις επιλογές...
του.

Ελάχιστοι ήξεραν πριν να ανέβει στο βήμα ο Γ. Παπανδρέου ότι θα ανακοίνωνε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης
Ελάχιστοι ήξεραν πριν να ανέβει στο βήμα ο Γ. Παπανδρέου ότι θα ανακοίνωνε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης


Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, που βάζει "φωτιά" στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις και να τις επιταχύνει, ξεκαθαρίζοντας ότι στις προτεραιότητές του δεν είναι οι πρόωρες εκλογές.
Αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι αναγνώριζαν την ανάγκη διαχείρισης του εκρηκτικού κλίματος και πολλοί έθεταν το ζήτημα ανάληψης άμεσα πολιτικών πρωτοβουλιών. Ελάχιστοι όμως ήξεραν πριν ανέβει στο βήμα της αίθουσας στη Γερουσία ότι μετά από πενήντα λεπτά ομιλίας θα κατέληγε στην ανακοίνωση της απόφασής του για δημοψήφισμα -υπέρ ή κατά της νέας δανειακής σύμβασης- και για αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές του.
Είναι πασιφανές ότι διπλή ρελάνς του πρωθυπουργού ναι μεν δεν παραπέμπει σε ασφαλές αποτέλεσμα, αλλά από την άλλη θέτει συγκεκριμένο δίλημμα κυρίως προς τα άλλα κόμματα, που "παρελαύνουν" επί μήνες κραδαίνοντας "όχι" στις προσκλήσεις για εθνική συνεννόηση και δευτερευόντως προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν άλλο κυβερνητικό σχήμα.
Από σήμερα όλα τα κόμματα λειτουργούν στους ρυθμούς της προετοιμασίας της στάσης τους για την τριήμερη διαδικασία της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης, οι "πράσινοι" βουλευτές αναδιατάσσουν τις προτεραιότητές τους, οι υπουργοί (η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήξερε για την "ταμπακέρα"), εφόσον συμφωνούν με τη στρατηγική, καλούνται να στηρίξουν την πρωθυπουργική απόφαση, και το "στοίχημα" με το υψηλό ρίσκο παραμένει στο τραπέζι.
Φωτιά ανάψαν και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι αποφάσεις του πρωθυπουργού
Φωτιά ανάψαν και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι αποφάσεις του πρωθυπουργού
Ενημέρωση στην ΕΕ
Ενα από τα βασικά ερωτήματα που ετέθησαν από την πρώτη στιγμή στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού αφορούσε στο αν ο κ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να ενημερώσει για το δημοψήφισμα τους εταίρους.
Η Κομισιόν αρχικά δεν σχολίασε, με την υποσημείωση ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών.
Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του τους ισχυρούς της Ευρωζώνης Μέρκελ και Σαρκοζί, τον κ. Ρομπάι και άλλους, εξηγώντας τους το σκεπτικό και περιγράφοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα. Επίσης πρόσθεταν ότι "ναι, κάποιοι ενδεχομένως να ήξεραν", αποφεύγοντας όμως να πουν κάτι παραπάνω.
Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου τράβηξε ένα χαρτί που οδηγεί σε πολλούς δρόμους. Αναλόγως με τις συμμαχίες που θα προσεγγίσει ή θα απομακρύνει, τον αριθμό τους και τη "βιωσιμότητα" του σχεδίου, τις επόμενες μέρες και μήνες - μέχρι τον Γενάρη, που σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει κατά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου το δημοψήφισμα με το ερώτημα (σε ελεύθερη απόδοση...) "ναι στο ευρώ ή στη δραχμή;", "να αθετήσουμε τη συμφωνία ή να την υλοποιήσουμε;").
Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, αναστάτωσε κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, ανάγκασε τα άλλα κόμματα να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και ματαίωσε σε έναν βαθμό την "εκτύπωση" των νέων βιαστικών αποφάσεων.
Το σίγουρο είναι ότι η "διπλή ζαριά" του κ. Παπανδρέου έχει ήδη μπει στην κρησάρα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών και αναμένεται εντός των προσεχών ωρών (κυρίως από τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων) το "νεύμα" στο μήνυμά του "εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα"...
Οσο για τα προηγούμενα δεκάλεπτα της ομιλίας του, που τα αφιέρωσε στα επόμενα βήματα της κυβερνητικής προσπάθειας, στελέχη και υπουργοί επίσης αναρωτιούνται πώς υπό αυτό το κλίμα μπορεί να συνεχιστεί η σκληρή προσπάθεια για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων...
Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Εθνική απάντηση στο εθνικό ζήτημα
Μια εθνική απάντηση στο ερώτημα "ναι ή όχι;" στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε χθες στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την απόφασή του για δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός μιλούσε επί περίπου μία ώρα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολογώντας για την πορεία της κυβέρνησης πριν και μετά την κρίσιμη συμφωνία. Περιέγραψε τα "καυτά" σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών, επεσήμανε την ανάγκη να "κλειδώσουν" η νέα δανειακή σύμβαση και το "κούρεμα", ζήτησε νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και μάλιστα παρέθεσε δέσμη πέντε προτάσεων για να στηρίξει η όποια αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές το 2013! Προηγουμένως ο πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή συγκυβερνήσεων, αποδομώντας το σκεπτικό και υπονοώντας σκοπιμότητες για όσους τα επαναλαμβάνουν.
"Εχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: "Αν δεν θέλει ο ελληνικός λαός αυτήν την απόφαση, πολύ απλά δεν θα υλοποιηθεί". Σε αυτό το σημείο η πρωθυπουργική αναφορά άνοιξε ωστόσο τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, εφόσον δοθεί αρνητική απάντηση στο δίλημμα του δημοψηφίσματος - σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά.
Το δεύτερο δίλημμα που έθεσε αφορούσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης. "Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση", υποστήριξε και συμπλήρωσε: "Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της".
Το εκρηκτικό κλίμα, οι έντονες αποδοκιμασίες, τα επεισόδια και η πρόσφατη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη (με τις ύβρεις κατά του Κ. Παπούλια) αποτέλεσαν την "αφορμή" δε, για να ξεκαθαρίσει εν συνεχεία τη στάση του, καλώντας τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο. "Δεν δικαιολογώ τη βία σε κανένα σημείο, μπορώ όμως να συμμεριστώ την οργή του κόσμου", είπε κατ' αρχάς και ειδικά για τις αποδοκιμασίες του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι "υπονομεύουν τη δημοκρατία όσοι προσβάλλουν τους θεσμούς και τα σύμβολα".
Αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα "αν κάποιοι επιδιώκουν αναρχία, εθνικό διχασμό και γενικευμένη κρίση: Θέλει η πλειοψηφία αστάθεια και αναρχία; Θέλουμε εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή η λύση για την Ελλάδα;". Και κατέληξε: "Εάν χωρίζουμε ο ένας τον άλλο σε εθνικόφρονες και μιάσματα, αυτό δεν υπηρετεί την πατρίδα.
Η βία, ο διχασμός και η λασπολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Αν στήναμε λαϊκά δικαστήρια θα λύνονταν τα προβλήματα;"...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111101/engine/assets_LARGE_t_942_42964820_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: