Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης - "Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν την νέα σύμβαση και πώς θέλουν να προχωρήσει η χώρα" είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011
Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενώ δήλωσε..
πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
"Αυτό είναι απαραίτητο για να θεμελιώσουμε την νέα εποχή", ανέφερε και σημείωσε πως εμπιστεύεται τους πολίτες. Ζήτησε νηφαλιότητα κατά τη διαδικασία, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.
"Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν την νέα σύμβαση και πώς θέλουν να προχωρήσει η χώρα. Η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους. Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη. Έχει μπροστά της δυο χρόνια δουλειάς. Λέμε ‘όχι' στις εκλογές τώρα, γιατί αυτό θα κόστιζε στην Ελλάδα".
"Μέχρι το 2013 και τις επόμενες εκλογές δουλειά μας είναι να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε", είπε ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το θέμα των πρόωρων εκλογών.
"Ο λαός θέλει να υπάρξει συναίνεση", είπε. "Κάνω την πρόταση να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα: διαφάνεια, να πληρώνουμε τους φόρους μας, αξιοκρατία στο Δημόσιο, να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία. Και να προχωρήσουμε με δυο τρόπους: αναθεώρηση του Συντάγματος και στις επόμενες εκλογές όποια κυβέρνηση και αν βγει να στηρίξει αυτές τις πολιτικές στις οποίες θα συμφωνήσουμε. Να πάμε σε βασικές αρχές και στόχους και άσχετα από το αποτέλεσμα να έχουμε κοινούς άξονες".
"Δεν αντέχει η Ελλάδα να διαιρείται από τις πολιτικές της δυνάμεις", συμπλήρωσε.
Τώρα πρώτη προτεραιότητα μας είναι κλειδώσει η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. "Πρέπει να κάνουμε διαπραγματεύσεις με τον τραπεζικό τομέα και να περάσουν τα απαραίτητα νομοθετήματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση της 6η δόσης και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές".
Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η χώρα θα έχει στη διάθεση της κεφάλαια με πολύ συμφέροντες όρους. Παράλληλα, για πρώτη φορά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ, σημείωσε. "Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να βγούμε από την ανασφάλεια και να προχωρήσουμε στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε χωρίς την αγωνία της χρηματοδότησης", υποστήριξε.
"Κανείς δεν πανηγυρίζει γιατί το μέλλον έγινε ρόδινο. Έγινε, όμως, πιο εύκολο. Ας καταλάβουν οι κήρυκες της μιζέριας ότι κανείς δεν θα μας απαγορεύσει να χαιρόμαστε που ελαφρύνει το χρέος", δήλωσε. "Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία και οι πολίτες, όταν ενημερωθούν σωστά, θα την στηρίξουν αυτοί. Πρέπει να δώσουμε τη σωστή πληροφόρηση, γιατί πολλά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν φόβους", είπε ο πρωθυπουργός.
"Ακούμε κριτική ότι δεν διαπραγματευτήκαμε τη στιγμή που πετύχαμε μείωση του χρέος κατά 100 δισ. ευρώ. Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει την προστασία των τραπεζών και των καταθέσεων", τόνισε. Επανέλαβε ότι "αν χρειαστεί να στηρίξουμε τις τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές. Αν χρειαστεί, θα περάσουν οι τράπεζες από ένα στάδιο κρατικοποίησης, ώστε να μεταφερθούν μετά ξανά στον ιδιωτικό τομέα. Οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος από αυτή τη διαδικασία, γιατί θα υπάρξουν υπεραξίες για το δημόσιο", είπε.
Συμπλήρωσε πως "αν θα χάσουν οι τράπεζες ένα μέρος των χρημάτων τους αφορά τις τράπεζες. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε το δημόσιο συμφέρον".
Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, επανέλαβε ότι η απομείωση της περιουσίας τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό. "Το κράτος θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να αποκατασταθεί η περιουσία τους".
"Κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον"
Μιλώντας για το θέμα της επιτήρησης, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης σχεδόν συνεχώς από το 2004. "Είναι δική μας πρωτοβουλία να σταλθούν ειδικοί από την Ευρώπη για βοήθεια σε κρίσιμους τομείς όπως η φορολογία, η παιδεία και η υγεία".
"Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητήσει το γεγονός πως κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον" ανέφερε. "Πατριωτισμός είναι να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να βγούμε γρήγορα από την κρίση", συμπλήρωσε.
"Ο διχασμός δεν υπηρετεί την πατρίδα", υποστήριξε αναφερόμενος τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: