Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ωρα ευθύνης για όλους


Τρίτη 1 Νοέμβριος 2011
Γιατί δημοψήφισμα κι όχι εκλογές; Είναι ένα ερώτημα που τέθηκε χθες από πολλούς. Και δημοσιογράφους και πολιτικούς. Και ασφαλώς είναι ένα ερώτημα που απασχολεί και τους πολίτες. Αλλά για ..
όσους δεν θέλουν να ζουν με ψευδαισθήσεις κι επειδή όπως διατείνεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνο που θέλει είναι "καθαρές λύσεις", εδώ που σήμερα έχουμε φτάσει το πρόβλημα του τόπου δεν είναι ποιος τον κυβερνά αλλά ποια πολιτική ακολουθεί.
Είναι γνωστό ότι εδώ κι ενάμιση χρόνο η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα δεν διεξάγεται με βάση πολιτικά προγράμματα αλλά πάνω στην αντιπαράθεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Και σ' αυτά τα δύο χρόνια έχουμε την κυβέρνηση να διατείνεται ότι διασώζει τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ν' απορρίπτουν την πολιτική της.
Ειδικά αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία που διαμορφώνει μια νέα προοπτική για τη χώρα. Μόνο που και τη συμφωνία αυτή την αρνούνται όλοι στην αντιπολίτευση, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι και το ΚΚΕ. Αρα το ζητούμενο εν προκειμένω δεν είναι αν αύριο θα κυβερνά τη χώρα ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς ή κάποιος τεχνοκράτης, αλλά αν η υπάρχουσα συμφωνία θα εκτελεστεί ή όχι. Και την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα ο μόνος κατάλληλος να τη δώσει είναι ο ίδιος ο λαός.
Ενάμιση χρόνο όλα τα κόμματα εντός και εκτός της Βουλής διαβεβαιώνουν ότι μιλάνε για λογαριασμό του λαού. Και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός απορρίπτει με συντριπτικά ποσοστά τις πολιτικές της Ευρωζώνης, αλλά τάσσεται με συντριπτικότερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Από χθες το απόγευμα, όμως, έχει έρθει για όλους, κόμματα και πολίτες, η ώρα της αλήθειας. Κι ο καθένας, από τις ηγεσίες των κομμάτων μέχρι τον τελευταίο πολίτη, θα κληθεί να επωμισθεί τις ευθύνες του για το μέλλον του τόπου.
Είναι σίγουρα μια ριψοκίνδυνη πολιτική κίνηση. Αλλά εδώ που είμαστε χρειάζονται καθαρές αποφάσεις. Και κυρίως ν' αποφασίσουμε αν τη θέλουμε ή όχι την πορεία που μέχρι τώρα ακολουθούμε. Σ' αυτό το ερώτημα ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση είναι πρωτίστως ο ελληνικός λαός που θα επωμισθεί και τις ευθύνες της ίδιας της απόφασής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: