Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αξιοποίηση λιγνίτη περιοχής Μοσχοποτάμου


Τρίτη 1 Νοέμβριος 2011 Τοπικά
Επιστολή του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Παπαγεωργίου προς το Δήμαρχο Κατερίνης για την αξιοποίηση του λιγνίτη της περιοχής Μοσχοποτάμου μέσω της με την ενεργοποίηση της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης ...
Λιγνίτη Μοσχοποτάμου
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Παπαγεωργίου «μετά από συνεργασία με αρμόδιους φορείς και έγκριτους επιστήμονες, καθώς και μια σειρά επαφών, συναντήσεων, ερωτήσεων και αναφορών προς τα αρμόδια υπουργεία προσπάθησα να ενεργοποιήσω διαδικασίες βέλτιστης αξιοποίησης και βιώσιμης εκμετάλλευσης συγκεκριμένων Ορυκτών Πρώτων Υλών που υπάρχουν στην Πιερία.

Έρευνες και μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχουν καταγράψει και προτείνουν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρωμίτη στα Πιέρια (περιοχή Αγ. Δημητρίου) και λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή του Μοσχοποτάμου.

Ειδικότερα για την αξιοποίηση του λιγνίτη στην περιοχή του Μοσχοποτάμου ο Δήμος Κατερίνης μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα την Δημοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Λιγνίτη Μοσχοποτάμου Δήμου Ελαφίνας (πρώην Κ.Ε.Π.Ε.Λ.) η οποία λειτούργησε μέχρι το 2001 και φαίνεται πως έχει το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτοφόρου χώρου της περιοχής».

Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει πως «η σημερινή συγκυρία της υψηλής τιμής του πετρελαίου και ταυτόχρονα της μειωμένης παραγωγής λιγνίτη με αποτέλεσμα την εισαγωγή εκ μέρους της Δ.Ε.Η. σημαντικών ποσοτήτων από Βουλγαρία και Σκόπια δίνει τη δυνατότητα μιας βιώσιμής και κερδοφόρου λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου Μοσχοποτάμου εκ μέρους της Δ.Ε.Ε.Λ.Μ. Ήδη όπως έχω ενημερωθεί στελέχη της Δ.Ε.Η. έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναζητούν τη δυνατότητα εξασφάλισης λιγνίτη από την περιοχή Μοσχοποτάμου ο οποίος σημειωτέον είναι υψηλής ποιότητας.

Φυσικά η ενεργοποίηση της Δημοτικής Επιχείρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση του λιγνίτη μπορεί να προσφέρει - ιδιαίτερα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο - πολύτιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή, έσοδα για το Δήμο Κατερίνης ενώ εκτός από την πώληση του λιγνίτη στην ΔΕΗ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και προγράμματα αξιοποίησης του για άλλες χρήσεις».

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου καλεί τον Δήμαρχο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Δήμου για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ωφελιμότητα για τους Δημότες και το Δήμο Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: