Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αμηχανία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα - Ποιοι γνώριζαν για την πρωτουβουλία

Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2011
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghPGWZNZt7MJQRlFtE2mRYIS3hufsRl796aNKRVAZEkPf71TDK9cw88VKIuJcD-_3Krccl1h0Qkuv8mYxESUxmktI2yPU-5Fy0yGCyo7YSEjem3LE9zlJGcIjpXPbLaE9UKcQN9RW_56I_/s1600/papandreouvoulisolomeleia.jpg 
Η αναγγελία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με ερώτημα τη νέα συμφωνία για τη χώρα προκάλεσε για δευτερόλεπτα αμηχανία και μούδιασμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στον..
αντίποδα, οι ελάχιστοι που γνώριζαν για την απόφαση του πρωθυπουργού, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικός, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η αναγγελία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα προκάλεσε αμηχανία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ενδεικτικό είναι ότι το χειροκρότημα που συνόδευσε τις αναφορές του πρωθυπουργού ήταν σχετικά χλιαρό, ενώ από εκείνη τη στιγμή έως το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου ένας «θόρυβος» επικάλυπτε την ομιλία του εξαιτίας των έντονων διαλόγων που άνοιξαν μεταξύ των παριστάμενων, έκπληκτων, υπουργών και βουλευτών.


Στον μεγάλο προβληματισμό που αναπτύχθηκε για το τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλοντας το δημοψήφισμα, η εκτίμηση πολλών κυβερνητικών στελεχών ήταν ότι «έχει στο μυαλό του εκλογές».


Κατά τα στελέχη αυτά, ο κ. Παπανδρέου εξαγγέλλοντας το δημοψήφισμα ουσιαστικά εξαναγκάζει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να λάβει σαφή θέση απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση.


Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα στελέχη που γνώριζαν τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και ακόμη πιο λίγα εκείνα που ήξεραν την πρότασή του για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις λίγη ώρα προτού αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ρεγγίνα Βάρτζελη να συντάξει επιστολή με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής για την υποβολή αιτήματος διεξαγωγής τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το θέμα του δημοψηφίσματος «κλείδωσε» για τον κ. Παπανδρέου ένα 24ωρο πριν στο Καστρί, όταν ο πρωθυπουργός, παρά τις επιμέρους ενστάσεις κάποιων στενών συνεργατών του σε σχέση με τον χρόνο ανάληψης μιας τέτοιας κρίσιμης πολιτικής πρωτοβουλίας, αποφάσισε να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα.
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι «συζήτησε με αρκετούς» πριν προχωρήσει στη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων.


Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι κοινωνοί της απόφασής του ήταν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Δημήτρης Ρέππας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αιφνιδιάστηκαν ως προς τον χρόνο και τον τρόπο της ανακοίνωσής της.


Το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκε σχετικώς και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ωστόσο φαίνεται ότι βρισκόταν εδώ και καιρό σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό αφού είχε προλειάνει το έδαφος τουλάχιστον ενάμιση μήνα πριν, όταν με δηλώσεις του ουσιαστικά είχε προαναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.


Πάντως, πολύ στενοί συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωναν αργά το βράδυ της Δευτέρας στην εφημερίδα ότι οι αποφάσεις «ανήκουν 100% στον πρωθυπουργό.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: