Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Διυπουργική Επιτροπή θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης, του συντονισμού και της υλοποίησης του εφαρμοστικού νόμου - Με ολυμπιακές ταχύτητες το Μεσοπρόθεσμο

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/C858C115A465DB16EE809EEB97FBD64F.jpg

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το ολυμπιακό μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη κατά τη φάση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επιλέγει για... την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εχοντας την έγκριση του Πρωθυπουργού και υποκινούμενος από τη γενική παραδοχή ότι το στοίχημα της κυβέρνησης - από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν κατά πολύ και οι εξελίξεις - δεν ήταν τόσο η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου αλλά η υλοποίησή τους, ο κ. Βενιζέλος ηγείται από χθες μιας Διυπουργικής Επιτροπής. Αυτή θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης, του συντονισμού και της υλοποίησης του φιλόδοξου προγράμματος, αλλά και του εφαρμοστικού νόμου ο οποίος το ακολουθεί.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Επιτροπή, η οποία συνεκλήθη χθες για πρώτη φορά, θα συνεδριάζει στο εξής σε συνεχή βάση και σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων μηνών που έχουν οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε δυσμενή θέση, σε σχέση με την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους συμμετέχοντες υπουργούς να συμβάλουν ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και παράλληλα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα-προϋποθέσεις απολύτως απαραίτητα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη» και όλα είναι ανοιχτά. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών η Διυπουργική Επιτροπή θα λειτουργεί τόσο σε επίπεδο υπουργών, όσο και γενικών γραμματέων, για τη συνεχή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και του καταλόγου των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν - προφανώς στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο «το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αναληφθούν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες» και προστίθεται ότι αυτό θα γίνει έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Πάντως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο απ' ό,τι έγινε γνωστό, εκτός των άλλων θα ασχοληθεί διεξοδικά με τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κοινωνία. Αρμόδιος συνεργάτης του Πρωθυπουργού διευκρίνισε σχετικά ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των κρουσμάτων βίας κατά πολιτικών προσώπων, αλλά και με τη βία που εκδηλώνεται είτε στους δρόμους κατά τη διάρκεια κοινωνικών διαμαρτυριών είτε στα γήπεδα.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Αναφορικά με τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον κ. Βενιζέλο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της, όπως υποστήριξε ένας εκ των συμμετεχόντων, ήταν ότι μετείχε σε αυτή - για πρώτη φορά σε σύσκεψη υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών - ο έως πρόσφατα «τσάρος» της Οικονομίας και νυν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, υπεύθυνος έως πριν από λίγες εβδομάδες για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης, καθώς και ο υφυπουργοί Ντ. Ρόβλιας, Μιχ. Τιμοσίδης, Γιάννης Μαγκριώτης και Γιώργος Νικητιάδης.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο τριών συσκέψεων υπό τον Πρωθυπουργό για διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου, εκ των οποίων μία, η σημαντικότερη ίσως, αφορούσε την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης.
(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: