Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΔΕΥΑ: ΧΡΕΗ 26 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

 
Στα 26 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός δανεισμός των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, σύμφωνα με το..
δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, που αναλαμβάνει το μεσημέρι της Πέμπτης  και επίσημα νέος πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ. Το ποσό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαρινάκης, δεν είναι και τόσο υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν στη χώρα 230 επιχειρήσεις.
Μάλιστα, τον Ιούνιο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρακράτησε, συνολικά, από τις μικρές και προβληματικές ΔΕΥΑ μόλις 1 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει, όπως είπε μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο Γιώργος Μαρινάκης, πως τα δάνεια «εξυπηρετούνται» και «λειτουργούν», καθώς εγγυητές είναι οι ίδιοι οι δήμοι.
Ανάγκη για απορρόφηση πόρων από ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχο Ρεθύμνου, είναι επιτακτική ανάγκη για απορρόφηση από τις ΔΕΥΑ δύο προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.
Το πρώτο αφορά στην προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων· σε αυτό υπάρχουν 381 υποέργα εκ των οποία τα 95 είναι για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης.
Πρόκειται για έργα ακαθάρτων δικτύων και μικρών βιολογικών καθαρισμών για οικισμούς α' και β' προτεραιότητας, δηλαδή για οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους.
Το δεύτερο αφορά στη μείωση διαρροών από προβληματικούς αγωγούς ύδρευσης των αστικών κέντρων, και ήδη εφαρμόζεται σε Βόλο, Λάρισα, Κω, Σέρρες, Λαμία και Τρικαλα.
Όπως σημείωσε στην aftodioikisi.gr ο Γιώργος Μαρινάκης, ένα 30%-50% του νερού χάνεται τόσο λόγο της διαρροής όσο και λόγω κλοπής, και για αυτό υπάρχει πλέον ένα σύστημα τηλεμετρικής μέσω του οποίου η ΔΕΥΑ μπορεί να εντοπίσει τη διαρροή ή την κλοπή.
Επέκταση δραστηριοτήτων ΔΕΥΑ
Να σημειωθεί, τέλος, πως σύμφωνα με το Ν. 3274/2002, η ΔΕΥΑ μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στο φυσικό αέριο και το εμφιαλωμένο νερό.
Για να διαβάσετε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης για τα πολλά προβλήματα αλλά και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν οι ΔΕΥΑ, στην aftodioikisi.gr, πατήστε εδώ.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: