Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Αλλάζει ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Ελλάδας»

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 


Γ. Παπανδρέου: «Αλλάζει ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Ελλάδας»Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την ώρα που εισέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή
Αποφεύγοντας να αναφερθεί στα νέα μέτρα που προωθεί η... κυβέρνηση και δίνοντας αντ' αυτού ένα γενικό πλαίσιο-στίγμα των προθέσεων, ολοκληρώθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έναν «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο «το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, το δημόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη, την ανάπτυξη με επένδυση στη γνώση, στον πολιτισμό, την καινοτομία με και σεβασμό στο περιβάλλον και το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος». Είπε επίσης ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα ανά υπουργείο.
«Ο Οδικός Χάρτης δεν ξεκινάει από το μηδέν. Βασίζεται, επικαιροποιεί, συμπληρώνει και, όπου χρειάζεται, διορθώνει το τιτάνιο έργο που έχει συντελεστεί στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2009. Είναι το επόμενο βήμα , η επόμενη φάση, στην πορεία υλοποίησης της προεκλογική μας υπόσχεσης που βάζει πρώτα τον πολίτη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Στη λογική της φυγομαχίας, και του "ασ' το για αργότερα" που κατέστρεψε την Ελλάδα, εμείς απαντάμε: αποφάσεις και αλλαγές τώρα».Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το σχέδιο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εμπλουτιστεί και θα καταλήξει στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί αναλυτικά, όπως όλα τα νομοσχέδια, από τους βουλευτές, πριν ψηφιστεί στο σύνολό του.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα νέα μέτρα, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται, αρκέστηκε μόνο να τονίσει ότι οι κοινωνικές παροχές θα ενωθούν κάτω από έναν φορέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε υπουργείο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κοινωνική εργασία, ενώ τόνισε πως βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
«Ενοποιούμε όλες τις κοινωνικές παροχές κάτω από έναν φορέα, έτσι ώστε να παρέχονται από μία υπηρεσία που θα μπορεί να καταγράφει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και η βάση για να θεμελιώσουμε ένα σύστημα ελάχιστα εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης. Αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης
Μια χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Εισάγουμε έναν νέο θεσμό, αυτόν της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Με ρόλο για την κοινωνία των πολιτών. Με νέες μορφές κοινωνικής και κοινωφελούς εργασίας.
Προχωρούμε όπως έχουμε δεσμευτεί σε ριζική αλλαγή του τρόπου απονομής των συντάξεων με στόχο τη σημαντικά ταχύτερη απονομή τους.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, προτεραιότητα και απόφασή μας είναι η ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων. Και αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό.
Το ίδιο και στο Κράτος, τη δημόσια διοίκηση και στους θεσμούς.
Άμεσα πάμε σε εφαρμογή του Καλλικράτη στη δημόσια διοίκηση.
Στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες παντού.
Στη δυνατότητα της κινητικότητας των υπαλλήλων μέσα στη διοίκηση - όπως και μεταξύ δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικής οικονομίας και στις δύο κατευθύνσεις ώστε διοικητικά στελέχη να μπολιάζονται με καλές πρακτικές από τους δύο αυτούς χώρους - παράλληλα με ένα σύστημα μετεκπαίδευσής του, με κύριο εργαλείο το ΕΚΔΔΑ.
Κάνουμε ριζικές αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης, που σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην ταχύτητα της εποχής και της οικονομίας μας.
Αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο, ώστε το πολιτικό μας σύστημα να κατακτήσει την αξιοπιστία, διαφάνεια και λογοδοσία».
Αναφερόμενος στις δαπάνες, είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003, ήτοι να μειωθούν στο 44% του ΑΕΠ. Οσο για τα έσοδα, όπως τόνισε, θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000.
Οπως τόνισε, οι δαπάνες του κράτους το 2009 έφτασαν να αντιστοιχούν στο 53% του ΑΕΠ. Δηλαδή πάνω από ένα στα 2 ευρώ που κυκλοφορούσε στην οικονομία μας προερχόταν από τα ταμεία του κράτους, φυσικά με δανεισμό που εκτόξευσε το χρέος και το έλλειμμα. Στόχος είναι οι δαπάνες να επανέλθουν κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλ. να μειωθούν έως το 2015 περίπου στο 44% του ΑΕΠ, στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2003.
Τα έσοδα του δημοσίου το 2009 κατέρρευσαν στο 38% του ΑΕΠ. Το 2015 στοχεύουμε να φτάσουν περίπου στο 43% του ΑΕΠ, δηλ. στα επίπεδα του έτους 2000.
«Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δίνουμε μάχη, σεβόμαστε κάθε άποψη, κατανοούμε τα προβλήματα». Ομως, «ακόμη κι αν μ' ένα μαγικό ραβδί το χρέος μηδενιζόταν, θα ήταν θέμα μόλις ελάχιστων ετών να διογκωθεί, εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει στη συνέχεια πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα απαιτούμενα μέτρα με όποιο κόστος.
«Οι μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στόχο έχουν να επαναφέρουν την χώρα το συντομότερο δυνατό σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας και την αποκατάσταση της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Παράλληλα, έκανε έναν απολογισμό στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο για την ώθηση της ανάπτυξης όσο και για την μείωση των δαπανών του κράτους.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση πολυετών προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στη χώρα. «Αλλάζει πλέον ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της χώρας, «σπάει» η γραφειοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Ο άλλος δρόμος που άλλοι προτείνουν είναι ο δρόμος της απομόνωσης, της πτώχευσης. Αλλάζουμε την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: