Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αγορές με καρδιογράφημα


Βασίλης Χιώτης

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η έντονη διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, είναι η πιο απτή απόδειξη για το πώς η αγορά μπορεί να «ανασάνει» μόνο με μια νότα αισιοδοξίας για να αρχίσει να ...αποκτά καλύτερη ψυχολογία.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ο δείκτης ξεκίνησε θετικά. Όταν όμως οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι οι αναφορές του για την οικονομία είναι γενικές, το κλίμα άλλαξε μέσα σε μια ώρα και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το χρηματιστήριο γύρισε στο κόκκινο.

Μόλις έγινε γνωστό το τολμηρό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου έγινε και πάλι θετικός, με την αγορά να καλωσορίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Και μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και το κυβερνών κόμμα επέστρεψε στις γενικολογίες και στη μιζέρια, το χρηματιστήριο επέστρεψε στα μείον.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου, είναι η πυξίδα, ή το ευαγγέλιο της αγοράς. Αλλά οπωσδήποτε απεικονίζει την νευρικότητα που κυριαρχεί σήμερα και την απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάκαμψη που περιμένει και δεν φαίνεται ούτε στο βάθος του ορίζοντα.

Με τον πάτο που έχουμε πιάσει ως χώρα, δυο καθαρές κουβέντες κι ένα συγκεκριμένο πλάνο αρκεί για να αναθαρρήσει η ελληνική αγορά και να μας εμπιστευτούν ξανά οι πιστωτές μας. Με τόσο βαθιά ύφεση, ένα σχέδιο αύξησης των εσόδων και μια κυβέρνηση με αποφασιστικότητα αρκεί για να υπάρξει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το 2011 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά.

Αλλά αυτό δεν γίνεται με γενικές αναφορές, ούτε με διαπληκτισμούς και συνοφρυωμένα πρόσωπα, όπως αυτά που είδαμε χθες στο ακροατήριο του πρωθυπουργού. Ούτε με αναβολές σε αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια. Διαφορετικά ο δείκτης του χρηματιστηρίου θα συνεχίσει να μοιάζει με …καρδιογράφημα .ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: