Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ποινική δίωξη για απιστία κατά του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ


Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010  Πολιτεία

psomiadis
Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία στην υπηρεσία ασκήθηκε χθες σε βάρος του...
νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψήφιου περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων του έργου της μεταφοράς των μαθητών της Θεσσαλονίκης.
Τη δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά το βούλευμα που εκδόθηκε στα τέλη Ιουνίου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με τα μέλη του να αποφασίζουν να επιστραφεί στην Εισαγγελία η δικογραφία που είχε σχηματιστεί, ώστε να διερευνηθεί «η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας».
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από μήνυση, που κατατέθηκε το 2006 από τον τότε υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης, υποστηριζόμενο από το ΛΑΟΣ, Δημήτρη Τσιπίδη, για συμβάσεις του 2004 και του 2005, με την οποία καταγγέλλονταν απευθείας αναθέσεις και μισθώσεις τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών σε σχολεία του νομού.
Τα αδικήματα που διερευνήθηκαν αρχικά ήταν αυτά της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας σ’ αυτήν την πράξη. «Η παράβαση καθήκοντος απορροφάται από την απιστία στην υπηρεσία», αναφέρεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που στηρίχτηκε και σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Στο πόρισμα, που περιλαμβάνεται στο βούλευμα, καταλογίζονται στο νομάρχη όχι μόνον τα διαδικαστικά, των απευθείας αναθέσεων μεταφοράς προσωπικού, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις που είχαν συμφωνηθεί με τα τουριστικά γραφεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το σχολικό έτος 2005-2006 η νομαρχία ανέθεσε απευθείας
δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών δαπανώντας περί τα 5 εκ ευρώ πάνω από την προβλεπόμενη πίστωση για την προκηρυχθείσα σύμβαση.
Δήλωση του νομάρχη Π. Ψωμιάδη
Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς μαθητών, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:
«Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και σχετικά με το θέμα της μεταφοράς μαθητών, επαναλαμβάνουμε ότι από πλευράς υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη προς επίλυση του προβλήματος, όπως έγκαιρα είχαμε ενημερώσει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Ως εκ τούτου και αφού α) οι διαγωνισμοί κατά την εξέλιξή τους απέβησαν άγονοι,
β) οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με την έκθεσή τους ουσιαστικά μας απαγορεύουν τη μεταφορά στο νομό Θεσσαλονίκης, διότι τη χαρακτηρίζουν ως αστική περιοχή και
γ) καλούμαστε δε επανειλημμένα να απολογηθούμε στις δικαστικές αίθουσες,
η όποια ενέργειά μας προσκρούει πλέον στην άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο που θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα των μαθητών.
Η αδιαφορία της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όρια. Η Νομαρχία πλέον δεν φέρει καμία ευθύνη. Οι γονείς και η σχολική κοινότητα διαμαρτύρονται. Οι μαθητές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν προς το σχολείο τους. Δεν πάει άλλο!».
Συμβολικό ξεκίνημα του συνδυασμού από τη Βεργίνα
Η δικαστική δίωξη πάντως δεν εμποδίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Αύριο Πέμπτη, συνοδευόμενος από τους επτά υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού του (μεταξύ αυτών και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου), θα επισκεφθεί τη Βεργίνα, επιχειρώντας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του συνδυασμού, «ξεκίνημα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό από την ιερή πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στέλνοντας μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Στις 2.00 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Βεργίνας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στελεχών που κατέθεσαν αίτηση για την υποψηφιότητά τους ως περιφερειακοί σύμβουλοι στην κεντρική Μακεδονία.
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: