Καλές οι εκδηλώσεις μνήμης της ιστορικής μάχης της Πύδνας, αλλά φροντίστε και το ιερό πεδίο όπου..
έλαβε χώρα, λέει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, επανερχόμενη στο χρόνιο πρόβλημα του Λεύκου ποταμού, γνωστού σήμερα ως Πέλεκα.
Παραθέτουμε το ακριβές κείμενο της Ομάδας, άνευ άλλου σχολίου:
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες συγγραφείς (Ποσειδώνιο, Τίτο Λίβιο, Πλούταρχο κ. ά) η μάχη διεξήχθη αμέσως ανατολικά από τις όχθες του Λεύκου ποταμού (σημερινού Πέλεκα στις παρυφές της Κατερίνης). H μεγάλη σφαγή έγινε στα υψώματα της πόλης μας, μέχρι την Παραλία και τον Κορινό και η καταδίωξη έφτασε την ίδια μέρα, μέχρι τα τείχη της ιστορικής Πύδνας.
Τίμησε με τον τρόπο του και απέτισε, ως ανάδοχος εργολήπτης, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς της μάχης. Μια χειρονομία η οποία σίγουρα κάνει τη Δημοτική μας Αρχή και το Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, βαθύ γνώστη των περιστατικών της μάχης, ιδιαίτερα περήφανους για τις επιλογές τους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Νομάρχης Πιερίας, Πρόξενοι, οι πρώην Δήμαρχοι Κατερίνης, αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί δημότες.
Οι ανατολικές όχθες του ιστορικού Λεύκου ποταμού σήμερα: Εικόνες ντροπής. Συναισθήματα άκρατου θυμού, οργής, βαθιάς θλίψης, απογοήτευσης αλλά και ελπίδας. Ναι, ελπίδας, διότι η υποκρισία σας γίνεται πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες, διότι σε λίγο, στο τέλος αυτής της κατηφόρας που οδηγήσατε την κοινωνία των πολιτών (που κακώς σας ακολούθησε και πολύ κακώς συνεχίζει να σας ακολουθεί ), δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα ως λαός, ως ολότητα, να εκφραζόμαστε, έστω, μέσω μιας ‘καλής ανάμνησης’ των ένδοξων προγόνων μας!».
Φωτογραφικό υλικό: «Νοιάζομαι» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου