Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

«Έφαγε» στοπ!

Άμεση ήταν η αντίδραση των Πιεριέων στην προσπάθεια εγκατάστασης παράπλευρων διοδίων στη Λεπτοκαρυά
Η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ της Αιγαίο ΑΕ και των Πιεριέων συνεχίζεται, με την εταιρεία να επιμένει στην... πολιτική του «αιφνιδιασμού»
stop_1
Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στον κόμβο της Λεπτοκαρυάς, όταν αιφνιδιαστικά η παραχωρησιούχος εταιρεία, επιχείρησε να τον κλείσει με σκοπό να εγκαταστήσει πλευρικά διόδια, αφού, όπως υποστηρίζει, έχει απώλειες εσόδων από όσους δεν την προτιμούν και κυρίως από τα φορτηγά, που επιλέγουν να παρακάμψουν τα συγκεκριμένα διόδια για να αποφύγουν το χαράτσι.

Όλο το βράδυ, συνεργεία της Αιγαίο τοποθετούσαν πινακίδες με τις οποίες ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς ότι ο κόμβος κλείνει λόγω εργασιών.
stop_2Με το πρώτο φως της ημέρας, όταν πλέον έγιναν αντιληπτές οι προθέσεις της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Λεπτοκαρυάς, απαιτώντας να σταματήσει κάθε εργασία και να δοθεί ο κόμβος στην κυκλοφορία.
Στην περιοχή, έσπευσαν και αστυνομικές δυνάμεις, με σκοπό να διευκολύνουν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μετά από αρκετή ώρα διαμαρτυριών και εντάσεων η εταιρεία υπαναχώρησε, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι για να διασφαλίσουν ότι θα τηρήσει την συμφωνία για άνοιγμα του κόμβου, κατευθύνθηκαν στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, όπου παρέμειναν εκεί επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, μέχρι να απομακρυνθούν τα στηθαία που ήδη είχαν τοποθετηθεί στην Εθνική Οδό και μπροστά από τον κόμβο.

Στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, εκτός από κατοίκους των γύρω περιοχών, βρέθηκε ο δήμαρχος Λιτοχώρου Θανάσης Τσιφοδήμος, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και Κώστας Δημόπουλος. Και οι τρεις, σε δηλώσεις τους, επέμεναν στο αίτημα να μην υπάρξει εγκατάσταση και λειτουργία παράπλευρων διοδίων, μέχρι να γίνει το παράπλευρο δίκτυο που θα επιτρέπει την ασφαλή και απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του νέου δήμου.

Η πρόθεση της εταιρείας για εγκατάσταση πλευρικών διοδίων έγινε γνωστή εδώ και αρκετές μέρες, όταν ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητούσε να μην προχωρήσει η εγκατάστασή τους, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί τα παράπλευρα οδικά έργα.
Στο θέμα είχε παρενέβη και ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος με ανακοίνωσή του, μετέφερε τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, ότι παράπλευρα διόδια δεν θα λειτουργήσουν στην περιοχή αν δεν ολοκληρωθεί το παράπλευρο οδικό έργο.

stop_3«Η προσπάθεια της εταιρείας να τοποθετήσει πλευρικά διόδια, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, έχει εξαγριώσει την τοπική κοινωνία, η οποία βλέπει καθημερινά να αποκόπτεται από το οδικό δίκτυο και να απομονώνεται κοινωνικά και οικονομικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, στην οποία επισημαίνεται ότι η εταιρεία τεντώνει το σχοινί της αντιπαράθεσης, όταν ακόμα ο νομός μας δεν έχει επουλώσει τις τεράστιες πληγές του από το κλείσιμο των Τεμπών και μόλις λίγες μέρες πριν τη Πανελλαδική συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα διόδια, στο Δίον.

Την προσπάθεια εγκατάστασης πλευρικών διοδίων, καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο υποψήφιος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Νίκος Λάππας, «τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», όπως σημειώνει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Δημοτικός Συνδυασμός αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι του νέου Δήμου Δίου Ολύμπου είναι αντίθετοι σ' αυτήν την ενέργεια που μοναδικό αποτέλεσμά της θα έχει την απομόνωση της περιοχής και την αποκοπή της από το οδικό δίκτυο.
«Η νότια Πιερία δεν έχει ανάγκη από επιπλέον διόδια. Αρκετά χτυπήθηκε τον περασμένο χειμώνα από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών, τις πληγές του οποίου ακόμη προσπαθεί να επουλώσει», αναφέρει σε άλλο σημείο, διαβεβαιώνοντας ότι ο συνδυασμός του θα αγωνιστεί για να ανατρέψε «κάθε τέτοιου είδους ενέργεια».

Για όψιμες και υποκριτικές αντιδράσεις των πολιτευτών της περιοχής, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και των γαλοζοπράσινων «ανεξάρτητων» για την κατασκευή «παράπλευρων διοδίων» στη Λεπτοκαρυά, κάνει λόγο ανακοίνωση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δίου-Ολύμπου Κατερίνας Κουρίτα και το υποψήφιου αντιπεριφεριάρχη Γιάννη Σκούφα, όπου επαναλαμβάνεται η σταθερή θέση του συνδυασμού για τη μη κατασκευή παράπλευρων διοδίων στη Λεπτοκαρυά, αλλά και για την κατάργηση όλων των διοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: