Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Δώρον-άδωρον η περαίωση - Με αλλαγές σε ποσά και δόσεις κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο


Τρίτη 28 Σεπτέμβριος 2010 
Με αλλαγές εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο κατατίθεται την σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Οι αλλαγές αφορούν:
- Μείωση του ποσού της ...προκαταβολής στο 20% (από 25%)
- Αύξηση του ανώτατου αριθμού των δόσεων σε 24 (από 12)
- Μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου για ...

τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β' Kατηγορίας (500 αντί 700 ευρώ).
Επιπλέον, όσοι έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση για το 2008 και το 2009, θα πληρώσουν το 50% του φόρου. Επίσης, θα υπάρχει 10% έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού της οφειλής. Το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ παραμένουν εκτός περαίωσης. Εντούτοις, στο Υπουργικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, διαφορετικά θα μείνουν έρμαια των εφοριακών. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως επιχειρήσεις με μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν πρόκειται να υπαχθούν στο μέτρο της περαίωσης.
Επίσης, διατυπώθηκε και άλλη άποψη για υπαγωγή στην περαίωση των μη εισηγμένων επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) τόνισε από την πλευρά της ότι «η εξαίρεση των εισηγμένων εταιρειών απλά και μόνο επειδή διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά είναι αδικαιολόγητη, άδικη, αντιαναπτυξιακή και αντισυνταγματική ενώ ταυτόχρονα νοθεύει τον ανταγωνισμό».
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη συμφωνία συνεργασίας της Ελλάδας με το Κατάρ και ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η φημολογία για δημιουργία καζίνο στο Ελληνικό δεν ευσταθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: