Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Λειτουργεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας



Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Από τον  Οκτώβριο, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ
Θα δίνονται, μέσω αυτού, δάνεια και πιστώσεις σε ...μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Δηλώσεις Λ. Κατσέλη για το Ταμείο, την ακρίβεια, τον ανασχηματισμό, τα νοικοκυριά

Μέχρι τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ), μέσω του οποίου θα μπορούν να δίνονται δάνεια και μικροπιστώσεις σε μικρές και μεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις, είπε η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη.
Ακόμη, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση και το σχέδιο νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ανασχηματισμού η κυρία Κατσέλη είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας, «διότι μετά από 8 μηνες νομοθετικού έργου είναι μεγάλη πρόκληση, να δω θεσμικές αλλαγές τις οποίες περάσαμε να γίνονται πράξη, να εποπτεύσω την υλοποίηση τους, καθώς πολλά πράγματα στραβώνουν στην υλοποίηση» όπως είπε.
Ερωτηθείσα δε για τις φήμες περί απομάκρυνσης της από την κυβέρνηση, τίς απέδωσε σε «κάποιους, οι οποίοι δεν τοποθετούνται επί της ουσίας της πολιτικής και των πολιτικών επιλογών, αλλά βασικά μέσω δυσφημιστικών σχολίων, απαξιωτικών χαρακτηρισμών κλπ προσπαθούν να απαξιώσουν έναν πολιτικό ή ένα έργο».
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ειδικότερα, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνεντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας μιλωντας για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας σημείωσε ότι «έτσι για κάθε ευρώ που θα βάζουμε εμείς από δημόσιους πόρους θα δίνονται τέσσερα ευρώ στην αγορά και αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, μαζί με όλα τα άλλα προγράμματα ενισχύσεων και επιχορηγήσεων, για να κρατηθούν στην αγορά οι μικρές και βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν κι εκείνες και να κάνουν τη μεγάλη στροφή προς τις εξαγωγές και προς την καινοτομία».
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Από την μεριά των επενδύσεων, η υπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές τομές που επιχειρούνται.
«Απλουστεύσαμε ήδη τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης και τώρα προχωρούμε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε από το φθινόπωρο και μετά να μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τόπο. Γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις, διότι μπλέκονται στη γραφειοκρατία. Και μαζί με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα έχουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τις επενδύσεις», είπε η κυρία Κατσέλη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά στις τιμές η υπουργός σημείωσε ότι ναι μεν έχουν επιβαρυνθεί από τους έμμεσους φόρους και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πολλά προϊόντα, αλλά ο πληθωρισμός, εάν αφαιρεθούν οι φόροι δείχνει αποκλιμάκωση. «Όχι όσο θα θέλαμε και γι' αυτό παρεμβαίνουμε στην αγορά» πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.
ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Σχετικά με την αξιοποίηση των ευεργετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η υπουργός ανέφερε ότι: «το νομοσχέδιο αυτό πραγματικά είναι μια ανάσα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία. Δηλαδή έχουν δανειστεί για τον άλφα ή βήτα λόγο και, επειδή βρεθήκανε σε έκτακτες συνθήκες, αδυνατούν να επληρώσουν τα χρέη τους. Από 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να υπαχθούν στην πρώτη φάση της διαδικασίας που προβλέπεται, δηλαδή να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, και, αν αυτή δεν τελεσφορήσει, να προχωρήσουν από 1η Ιανουαρίου στην κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, προκειμένου να γίνει η ρύθμιση των χρεών τους».
Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκέλος της συνένευξης που παραχώρησε η υπουργός, απαντώντας σε ερωτηση για το αν θα ήθελε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, σημείωσε ότι την ενδιαφέρει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας, «διότι μετά από 8 μηνες νομοθετικού έργου είναι μεγάλη πρόκληση, να δω θεσμικές αλλαγές τις οποίες περάσαμε να γίνονται πράξη, να εποπτεύσω την υλοποίηση τους, καθώς πολλά πράγματα στραβώνουν στην υλοποίηση» όπως είπε.
Στην ερωτηση δημοσιογράφου για τις πληροφορίες που θέλουν πιθανό το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την κυβέρνηση η υπουργός ανέφερε: «Εάν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά, νομίζω ότι κάθε πολιτικός που παράγει έργο και θίγει τα κακώς κείμενα έχει συνήθως απέναντι του κάποιους, οι οποίοι δεν τοποθετούνται επί της ουσίας της πολιτικής και των πολιτικών επιλογών, αλλά βασικά μέσω δυσφημιστικών σχολίων, απαξιωτικών χαρακτηρισμών κλπ προσπαθούν να απαξιώσουν έναν πολιτικό ή ένα έργο. Αυτό είναι κομμάτι της πολιτικής και πρέπει κάποιος που μπαίνει στην πολιτική να είναι προετοιμασμένος και γι' αυτό, δυστυχώς...»

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: