Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Σώζουν ζωές οι 45 εθελοντές του τμήματος Κατερίνης

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Τμήμα Κατερίνης
Η παρουσία των εθελοντών Σαμαρειτών - Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του.. τμήματος Κατερίνης, στις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου ήταν η αφορμή για να γνωρίσει το Πιερικό κοινό την ύπαρξη και τη μεγάλη κοινωνική συνεισφορά τους.

Σε κάθε εκδήλωση, άρτια εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι, περικυκλώνουν στην κυριολεξία το χώρο και κινούνται άμεσα και με μεθοδικότητα παρέχοντας εθελοντικά τις πρώτες βοήθειες σε άτομα που χρήζουν άμεσης βοήθειας.
Σε μια περίοδο όπου ο εθελοντισμός είναι το ζητούμενο, τα 45 μέλη του σώματος εθελοντών διασωστών στην Κατερίνη, διαθέτουν το χρόνο τους για να συμμετέχουν σε μια απαιτητική εκπαίδευση και κατόπιν πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο της πόλης, πριν κληθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα στη χώρα μας, δεδομένων των ελλείψεων στο συγκεκριμένο κλάδο, η ανάγκη για τέτοιου είδους εθελοντικές παροχές είναι μεγάλη και μέσα από τη δράση τους καλύπτουν σημαντικά κενά. Και, ομολογουμένως, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν: κατάγματα, λιποθυμίες, ζαλάδες, καρδιακές προσβολές είναι μερικές από τις παθήσεις που άμεσα σπεύδουν να δώσουν πρώτη βοήθεια σώζοντας ζωές.

Όπως μας ενημερώνει ο επικεφαλής (αρχηγός) του τμήματος Κατερίνης, Δημήτρης Κατιρτζής, το τμήμα της Κατερίνης ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 2 χρόνια και σήμερα αριθμεί 45 μέλη τα οποία έχουν πλήρως εκπαιδευθεί και ειδικευθεί σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών και είναι πλέον σε θέση να συμμετέχουν σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και όπου γενικότερα τους καλεί η ανάγκη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα φορείς και κοινό αναγνωρίζουν τη συμμετοχή τους και με δωρεές σε ιατροφαρμακευτικό υλικό βελτιώνουν και στηρίζουν τις συνθήκες εργασίας τους. Επίσης, ο κ. Κατιρτζής αναφέρει ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με τις κρατικές δομές.

Λίγα λόγια για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δημιουργήθηκε το 1932 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στην Ελλάδα, έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και σε κάθε είδους έκτακτη κατάσταση, όσο υπάρχουν άνθρωποι.

Αποτελείται σήμερα από μια αναλογία 60% γυναικών και 40% ανδρών, και διαθέτει ένα δίκτυο εθελοντών με 4.500 περίπου ενεργά μέλη και μέσο όρο ηλικίας το 23ο έτος. Δραστηριοποιείται σε 35 πόλεις της Ελλάδας και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών, Προνοσοκομειακής Υποστήριξης Ζωής, Έρευνας και Διάσωσης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών, Ναυαγοσωστικής.

Στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών υπάγονται:

• η Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία δημιουργήθηκε το 1986 και αριθμεί 250 Εθελοντές Διασώστες Τεχνικής και Παραϊατρικής Διάσωσης
• η Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία δημιουργήθηκε το 1974 και είναι η μοναδική στην χώρα μας η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από την Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία και η μοναδική παγκοσμίως που λειτουργεί με δύο κρατικές άδειες λειτουργίας
• όλα τα διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών, διαθέτει το πιο άρτια δομημένο και καταρτισμένο Τμήμα Εκπαίδευσης, με Εκπαιδευτές πιστοποιημένους αποκλειστικά από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό. Με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση καταστροφών και με πιστοποιημένο σύστημα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, πρωτοστατεί σε κάθε ενέργεια για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρώτων βοηθειών, διάσωσης, ναυαγοσωστικής και αντιμετώπισης καταστροφών. Σταθερά προσανατολισμένοι στο βασικό τους στόχο που είναι η μείωση των ζημιών από έκρυθμες καταστάσεις και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες, παρέχουν πρώτες βοήθειες και συμβάλλουν στη διάσωση θυμάτων σε έκτακτες καταστάσεις, ατυχήματα, φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές και όπου υπάρχει ανάγκη.

Κινητοποιούνται άμεσα και καταφθάνουν στο σημείο του ατυχήματος με ειδικά οχήματα, πλήρως εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνικό εξοπλισμό διάσωσης για παροχή πρώτων βοηθειών πάντα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον Ελληνικό Στρατό και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Επιμέρους Δράσεις

• Κινητοποίηση και παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστροφών, θεομηνιών, επιδημιών, κ.λ.π.

• Παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης σε κάθε είδους διοργάνωση, όπως υπαίθριες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και σε αθλητικούς αγώνες.

• Δραστηριοποίηση κατά τη διάρκεια μεγάλων εξόδων στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας και διατήρηση κατάστασης ετοιμότητας για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος.

• Άμεση κινητοποίηση σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και με τον κατάλληλο διασωστικό εξοπλισμό, φροντίζουν για τη διάσωση όσων κινδυνεύουν.

• Υποδοχή κάθε μεταναστευτικού ρεύματος και παρουσία σε κάθε είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα.

• Στελέχωση παράκτιων σταθμών πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής τους θερινούς μήνες και κινητών υγειονομικών μονάδων τις εορταστικές περιόδους των μαζικών εξόδων των κατοίκων των μεγάλων πόλεων.

• Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ναυαγοσωστικής για τους πολίτες και δημιουργία Εθελοντών Ναυαγοσωστών και Εποπτών Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών.
• Οργάνωση δενδροφυτεύσεων, καθαριότητας ακτών με υποβρύχιο καθαρισμό, ομιλιών και εκδηλώσεων για τα ναρκωτικά, το A.I.D.S., την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό, κ.λ.π.
Πληροφορίες για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών Ε.Ε.Σ.: www.samarites.gr
Χ. Σιδηροπούλου (ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: