Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Για μη απόδοση του ΦΠΑ και για εντοπισμό «μαύρης εργασίας» - Έλεγχοι ΣΔΟΕ & ΙΚΑ Σε επιχειρήσεις της Κατερίνης και του νομού

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Επισκέψεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις της Κατερίνης και ευρύτερα του νομού πραγματοποιούν αυτό το διάστημα κλιμάκια του ...σώματος δίωξης ...
οικονομικού εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του ΙΚΑ (από Αθήνα) για ελέγχους ως προς τη μη απόδοση του ΦΠΑ, για άλλες οικονομικού χαρακτήρα παραβάσεις καθώς επίσης και για απασχόληση ή μη υπαλλήλων που όμως δεν είναι δηλωμένοι στους αρμόδιους φορείς.
Έλεγχοι του ΣΔΟΕ για ΦΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερήσιας», η παρουσία του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις του νομού έχει σχέση με στοχευμένους ελέγχους που, όπως λένε καταστηματάρχες, αφορούν κυρίως οφειλές επιχειρήσεων προς τις οικονομικές εφορείες.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, έρχονται συστημένοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν έχουν αποδώσει το ΦΠΑ ή έχουν άλλες οφειλές προς τις οικονομικές εφορείες, στα χέρια τους κρατούν καταλόγους με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα άλλα στοιχεία των καταστημάτων και επιχειρήσεων που έχουν οφειλές, τα στελέχη του ΣΔΟΕ υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων τις οφειλόμενες υποχρεώσεις τους, κάνουν και κάποιους άλλου είδους ελέγχους (λ.χ. ερευνούν τις ταμειακές μηχανές για το τζίρο της ημέρας μέχρι εκείνη την ώρα) και τελικά αποχωρούν.
Αποδείχθηκε έτσι ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό καθίζηση στην τοπική αγορά και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που κάποιες επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εφορείες, προς το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ κλπ.
Κατά γενική ομολογία, κάποια από τα στελέχη του ΣΔΟΕ φέρονται ευγενικά απέναντι στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και όπως σημειώνουν ορισμένοι καταστηματάρχες, αυτό συμβαίνει σε αντίθεση με το παρελθόν όπου γενικώς τα κλιμάκια του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος με τη δυναμική τους στάση και την απότομη συμπεριφορά τους αποτελούσαν το φόβο και τον τρόμο εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών και άλλων επιχειρηματιών.
Έλεγχοι για αδήλωτη εργασία
Πάντως, κάποια κλιμάκια του ΙΚΑ δεν απέφυγαν, κατά πληροφορίες, ορισμένες υπερβολές κατά την είσοδό τους στις τοπικές επιχειρήσεις. Γι αυτό, καταγγέλθηκε ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση τα στελέχη του ΙΚΑ (κάποιοι κάνουν λόγο για μεικτό κλιμάκιο ΣΔΟΕ-ΙΚΑ) κατά τη διάρκεια ελέγχου σε επιχείρηση για να διαπιστωθεί ή όχι αδήλωτη εργασία, «ήρθαν στα χέρια» με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Κατά δήλωση εμπόρου που έγινε κοινωνός του συμβάντος, μιλώντας στην «Ημερήσια», είπε ότι αυτές οι συμπεριφορές από την πλευρά των ελεγκτικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, «τα νεύρα μας είναι τεντωμένα, η πίεση που δεχόμαστε από παντού είναι μεγάλη, δεν λέμε ότι δεν υπάρχει «μαύρη εργασία» αλλά τέτοιου είδους επεισόδια καλό είναι να αποτρέπονται προτού καν γίνουν».(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: