Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010
Του Αντώνη Δελλατόλα
Τo Μουντιάλ παίζεται μέσα στα γήπεδα αλλά όχι μόνο. Ενδιαφέρον έχουν και τα όσα διαδραματίζονται εκτός των τεσσάρων ...λευκών γραμμών των γηπέδων της Νότιας Αφρικής. Στοιχεία που δεν συγκινούν τους φιλάθλους όσο τα γκολ και οι άλλες φάσεις των αγώνων αλλά έχουν την δική τους σημασία.
Το πως δηλαδή η Νότιος Αφρική τα πηγαίνει ως διοργανώτρια και το αν η πολιτική του Ζεπ Μπλάτερ να στείλει την γιορτή στην «μαύρη ήπειρο» αποδεικνύεται σωστή.
Ο Μπλάτερ δεν έκανε την επιλογή με βάση τη λογική να «ανοίξει» μια νέα αγορά (όπως π.χ. το 1994 με τις ΗΠΑ) αφού το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλέστατο στην Αφρική. Το έκανε ως ανταπόδοση στους ψηφοφόρους του και ως προσωπικό στοίχημα να αποδείξει ότι αυτός τόλμησε εκεί που οι προκάτοχοι του ούτε σκέφτονταν μια τέτοια προοπτική.
Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ ουσιαστικά είχε τάξει την διοργάνωση στην Αφρική προκειμένου το σύνολο των χωρών της να τον ψηφίσουν στις εκλογές της ΦΙΦΑ –όπερ και εγένετο.
Η επιλογή αυτή είχε μεγάλο ρίσκο και φάνηκε όταν στη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας, ουκ ολίγες φορές πήγε να τιναχθεί το εγχείρημα στον αέρα. Δεκάδες απεργίες εργατών που αμείβονταν με ψίχουλα, ανησυχία και ανασφάλεια για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Από οικονομικής φύσεως, η απόφασή του ήταν σωστή. Τα έσοδα της ΦΙΦΑ από τη διοργάνωση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά 30% αυτά του προηγούμενου Μουντιάλ της Γερμανίας. Οι χορηγοί χρυσοπληρώνουν το Μουντιάλ, οι τηλεοράσεις το ίδιο.
Τα γήπεδα όμως δεν είναι γεμάτα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί αλλά εμείς βλέπουμε πολλά άδεια καθίσματα. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι μετακινήσεις στην χώρα είναι σε κάκιστο επίπεδο με αποτέλεσμα πολλοί που έχουν εισιτήρια να μην προλαβαίνουν να πάνε στα γήπεδα αφού όλο και κάποιο λεωφορείο θα καθυστερήσει ή κάποιο άλλα θα πάει σε άλλη διαδρομή (!). Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι μεγάλη μάζα φιλάθλων απέφυγε το ταξίδι στην Αφρική.
Η αιτία είναι διττή. Έπαιξε σαφώς ρόλο η επικινδυνότητα του ταξιδιού. Η Νότιος Αφρική μαστίζεται από εγκληματικότητα και ήδη οι κλοπές έχουν ξεπεράσει τα τρία προηγούμενα Μουντιάλ μαζί. Ξένοι φίλαθλοι, δημοσιογράφοι και ποδοσφαιριστές (οι Έλληνες ας πούμε) έπεσαν θύματα των ληστών που λυμαίνονται τα αστικά κέντρα. Μέχρι τώρα έλεγαν όλοι ότι ο επισκέπτης που μένει στο ξενοδοχείο του δεν κινδυνεύει. Τώρα που οι ληστείες γίνονται ακόμη και στα πιο ακριβά ξενοδοχεία, οι απόψεις άλλαξαν.
Η παρουσία όλης της αστυνομίας της χώρας αλλά και του στρατού διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν σοβαρά επεισόδια. Δεν διασφαλίζει όμως τους ξένους που έζησαν τις άσχημες εμπειρίες ήδη.
Συν το γεγονός του μεγάλου κόστους. Σκεφτείτε ότι όσοι Έλληνες ταξίδεψαν για να δουν την Εθνική μας και στα τρία παιχνίδια της θα χρεωθούν με περίπου 5.000 ευρώ έκαστος. Ποσό τεράστιο εν μέσω κρίσης και με δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι.
Εν ολίγοις, λογιστικά ο Μπλάτερ έπραξε σωστά και ικανοποίησε και τους υποστηρικτές του. Στους άλλους τομείς όμως έκανε μεγάλο λάθος. Και κυρίως στον ποδοσφαιρικό αφού με τις βουβουζέλες τα ματς δεν έχουν ρυθμό. Οι παίκτες δεν νιώθουν πίεση, άγχος ή ενθουσιασμό, τα συναισθήματα δηλαδή που δημιουργούνται από τις εκδηλώσεις των θεατών. Το ταμείο της ΦΙΦΑ κέρδισε, το ποδόσφαιρο έχασε τελικά. Αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τον Ελβετό παράγοντα http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου