Τα 380.000 ευρώ που πήραν το 2009 οι δήμοι της Πιερίας για μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, έγιναν... φέτος 272.200
Κουτσουρεμένα κατά 108.000 ευρώ είναι τα κονδύλια που μοίρασε φέτος το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους της Πιερίας για την πυροπροστασία τους. «Άμα πιάσει φωτιά, ας έρθουν η Μπιρμπίλη, η Μπατζελή κι ο Ραγκούσης με τη μάνικα να τη σβήσουν!», σχολίασε δηκτικά ο δήμαρχος Πέτρας που θα πρέπει να αρκεστεί φέτος στα 22.900 ευρώ, αντί των 35.000 που πήρε πέρυσι.
Τα κονδύλια που δίνονται κάθε χρόνο στους ΟΤΑ για την πυροπροστασία τους, προόρισθαι για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών, τον καθαρισμό και τον έλεγχο των χωματερών (που συνιστούν και υπ’ αριθμ. έναν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς), την ενίσχυση των εθελοντών, τον εξοπλισμό (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.τ.λ.), την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, όπως υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού και καύσιμα.
Ο δήμαρχος Δίου μέχρι πέρυσι θεωρούσε «εμπαιγμό» για τον δήμο του, που στα όριά του φιλοξενεί έναν δρυμό κι έναν αρχαιολογικό χώρο (υψίστης σημασίας αμφότεροι), τη διάθεση μόλις 28.000 ευρώ. Φέτος το κονδύλι αυτό μειώθηκε στα 26.900 ευρώ.
«Έτσι κι αλλιώς δεν φτάνει για τίποτε», λέει ο Γρηγόρης Παπαχρήστος «κι αν περιμέναμε από αυτά, ζήτω που καήκαμε».
Για να μην καεί πάντως, ο δήμος φρόντισε από μόνος του πέρυσι να εφοδιάσει με κρουνούς και σύστημα ειδοποίησης τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ενώ φέτος ξεκίνησε από νωρίς τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και περαστικών δασών.
Το ίδιο, με ίδιους πόρους, μας διαβεβαίωσε ότι έκανε και ο δήμαρχος Πέτρας Θωμάς Παπαδημητρίου, που θα ήθελε άλλα 30.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που πιστώθηκαν φέτος στο δήμο του για να καλύψει τα έξοδα.
«Πάλι καλά», λέει. «Δηλώνω ικανοποιημένος. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και το Δ.Ν.Τ στα πόδια μας, δεν περίμενα ούτε αυτά τα χρήματα!».
Κουτσουρεμένα, άλλα πολύ (Λιτόχωρο, Πιέρια, Ελαφίνα) άλλα λίγο (Κατερίνη, Κορινός, Παραλία) είναι τα φετινά κονδύλια και των υπόλοιπων δήμων του νομού.
Μοναδικός τυχερός ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου, ο οποίος σε σχέση με πέρυσι μετρά απώλειες μόλις … 100 ευρώ. Προφανώς οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι αν υπάρχει μια περιοχή υψηλότατου κινδύνου στην Πιερία, δεν είναι άλλη από αυτήν την «πυκνοδομημένη», πολυσύχναστη και δελεαστική για πολεοδομικές αυθαιρεσίες πλευρά του Ολύμπου, που ακουμπά στη θάλασσα.(Πολιτεία/Β.Χ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου