Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Μαρία Μίχου: Δεν είχα καμία πρόθεση να θίξω τους Έλληνες πρόσφυγες

Αμ’ έπος αμ’ έργον ήρθε η απάντηση της βουλευτίνας Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Μίχου στους δώδεκα Ποντιακούς Συλλόγους του νομού, που την «έψεξαν» (χθες) για όσα περί προσφύγων και μεταναστών είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της συζήτησης... σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, εκτιμώντας ότι έθιγαν τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Θεωρώ υποχρέωσή μου αλλά και προσωπική ανάγκη, να διευκρινίσω ότι δεν είχα καμία πρόθεση να συγκρίνω ή να ταυτίσω τους Έλληνες πρόσφυγες, με τους σημερινούς μετανάστες», τονίζει σε δήλωσή της η κ. Μίχου.
Και διευκρινίζει:
«Είναι αυτονόητο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει σύγκριση μεταξύ των Ελλήνων προσφύγων, που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, και μετέτρεψαν τον πόνο τους σε δημιουργία στην Ελλάδα, και των σημερινών μεταναστών που επιλέγουν τη χώρα μας, ως έναν καλύτερο τόπο για το μέλλον τους. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στη δήλωση των ποντιακών συλλόγων, προφανώς και αναφέρομαι στη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Στην ομιλία μου στη Βουλή, αναφέρθηκα στη σημαντική συμβολή των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του Νομού Πιερίας και την αφομοίωση της ξεχωριστής κουλτούρας τους από την περιοχή μας. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι Έλληνες πρόσφυγες κοινωνικά και πολιτισμικά, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Νομού μας αλλά και ευρύτερα της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα έχω δείξει ξεκάθαρα, την εκτίμηση  που τρέφω στους Έλληνες πρόσφυγες και επομένως και στον Ποντιακό  Ελληνισμό και στη μοναδική  κουλτούρα τους. Αισθάνθηκα δε, ιδιαίτερη τιμή όταν η Βουλή με όρισε ως εκπρόσωπο, να καταθέσω στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ακόμα θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι κοινώς αποδεκτό, ότι οι έλληνες πρόσφυγες σφράγισαν τη νεοελληνική κοινωνία: σε πολιτικό επίπεδο τάχθηκαν στον προοδευτικό χώρο και διακρίθηκαν πολλοί από αυτούς στους κοινωνικούς αγώνες. Σε οικονομικό επίπεδο, προσέφεραν νέες δυνατότητες στο εμπόριο και στη βιοτεχνία, ενώ συνέβαλλαν καθοριστικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας. Σε κοινωνικό επίπεδο, οι έλληνες πρόσφυγες έφεραν στην πατρίδα μας τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους, τη μουσική τους, την κουζίνα τους και έδωσαν νέα πνοή στα γράμματα και στις τέχνες. Η προσφορά τους αναγνωρίστηκε και αναγνωρίζεται διαχρονικά.
Προσωπικά έχω την τιμή να εκπροσωπώ έναν νομό με μεγάλο ποσοστό ελλήνων προσφύγων στην πληθυσμιακή του σύνθεση (Πόντιους, Μικρασιάτες, Θρακιώτες), τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω θερμά για όλη την προσφορά τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ποντιακοί Σύλλογοι Πιερίας θεώρησαν ότι η βουλευτής έκανε μια «ατυχή» ταύτιση των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής με τους σημερινούς μετανάστες.
«Τότε επρόκειτο για Ελληνικούς πληθυσμούς», αντέτειναν, εκτιμώντας ότι είναι αυτονόητος και σαφής ο διαχωρισμός τους από τους αλλοδαπούς μετανάστες στη χώρα μας. «Αν και», όπως αναγνωρίζουν, «η προσφυγιά και η μετανάστευση συγκεντρώνουν πολύ πόνο και δυσεπίλυτα προβλήματα».(
Πολιτεία)
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: