Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το βασάνισε πολύ και … δηλώνει «παρών»

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 
BASIKO_1
Διακομματικό προφίλ παρουσίασε το πρωί ο νομάρχης, λίγες ώρες μετά, πήρε την επίσημη στήριξη της Ν.Δ
Την ψήφο και των Πιεριέων θα ζητήσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης για να διεκδικήσει, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές ...εκλογές, τη θέση του αιρετού πλέον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας. «Το σκέφτηκα πολύ. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Βασανίστηκα, αλλά αποφάσισα να δηλώσω παρών στο προσκλητήριο ευθύνης για τη Θεσσαλονίκη μας, για τη Μακεδονία μας», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

«Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στα τοπικά θέματα δεν είναι με κανένα κόμμα, είναι με την Αυτοδιοίκηση, είναι με τους πολίτες, είναι με τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε το πρωί ο Νομάρχης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους πολίτες της κεντρικής Μακεδονίας, να συστρατευτούν «χωρίς κομματικές γραμμές και αγκυλώσεις του χτες», με ένα ψηφοδέλτιο «διακομματικό, ενωτικό, όπου όλοι θα κριθούν από μηδενική βάση».
BASIKO_2Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και μάλιστα σε χρόνο dt, ήταν τελικά η Ν.Δ, ο εκπρόσωπος της οποίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα Ψωμιάδη, δηλώνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς εδώ και πολύ καιρό, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, τον είχε ενθαρρύνει, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του.
Πολύ νωρίτερα, από τον Γενάρη ακόμη, ο νομάρχης είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του φίλου του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος δήλωνε ότι «αν ο Ψωμιάδης κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης, θα έχει το 100% της στήριξης του ΛΑΟΣ».

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και κυρίως στη επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι εκλέγονται χωρίς σταυρό και θα παίζουν το ρόλο του νομάρχη στα διοικητικά όρια των παλιών νομαρχιών.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης διατηρεί το δικαίωμα των προσωπικών επιλογών, πράγμα το οποίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο («τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες τους επιλέγω μόνον εγώ»), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μια από αυτές (για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη) θα είναι σίγουρα ο αδελφός του.
Όσο αφορά την Πιερία, φαβορί για τη θέση εμφανίζεται ο νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου, που δείχνει να έχει καλές σχέσεις συνεργασίας με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα η κοινή πρωτοβουλία των τριών νομαρχών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (που επίσης προαλείφεται για αντιπεριφερειάρχης) και Πιερίας για τον καθαρισμό των ακτών.

BASIKO_3Πριν από αυτά όμως, ή παράλληλα με αυτά, ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει να αντιμετωπίσει και μια πιο δύσκολη εξέλιξη: τη δικαστική διερεύνηση της οικονομικής διαχείρισης των κονδυλίων της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον τρόπο ανάθεσης έργων (τα γνωστά «45άρια») και τις πληρωμές έργων που δεν έγιναν.
Ο ίδιος πάντως, έχοντας επίγνωση της κατάστασης, δεν παρέλειψε χθες να προειδοποιήσει ότι «κάποιοι, όταν καταλάβουν ότι ενωμένοι προχωράμε με πίστη και σιγουριά, όταν δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πολιτικό μας λόγο, θα μας πετάξουν πάλι, όπως το 2002 και το 2006, λάσπη, αδάπανη λάσπη».
Κι έχει δίκιο, σε ένα τουλάχιστον: ο «πολιτικός» του λόγος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ποιος άλλος υποψήφιος θα μπει σε δοκιμασία να μαγειρέψει ποντιακή πίτα, να τραγουδήσει, να χορέψει, να ιππεύσει το άλογο, να ντυθεί Ζορό, ή να στριμώξει (ως κριτής καλλιστείων) υποψήφια καλλονή με ερωτήσεις για το Σκοπιανό;
Όπως και να ‘χει, η υποψηφιότητα του νομάρχη Θεσσαλονίκης, θα φέρει και στην Πιερία, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, έναν άλλο … αέρα.(
Πολιτεία/Β.Χ.)
 ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: