Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: Σκάλωσε στη γραφειοκρατία η μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης

Έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας από την καθυστέρηση διεκπεραίωσης της... διαδικασίας για την άφιξη και ανάληψη εργασίας αλλοδαπών εργατών γης από την Αλβανία. Ενώ εδώ και δύο σχεδόν μήνες έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος (κυρίως του καπνού), οι Αλβανοί εργάτες που κάλεσαν οι καπνοκαλλιεργητές της Πιερίας, δεν κατέστη δυνατόν να έλθουν. Διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα δεν επέτρεψαν την έγκαιρη διεκπεραίωση της διαδικασίας, ώστε να μπορέσουν οι προσκληθέντες εργάτες να φτάσουν με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Το πρόβλημα αυτό, επεσήμανε πολύ έγκαιρα στα αρμόδια υπουργεία, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου. Με επιστολή του από τις 19 Ιανουαρίου 2010, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων την επίσπευση των διαδικασιών για την μετάκληση των αλλοδαπών εργατών γης.
Επεσήμανε πως κρίσιμη εποχή απασχόλησης για την Πιερία, θεωρείται το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου, κυρίως για την αντιμετώπιση των αναγκών της καλλιέργειας του καπνού, που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες της Πιερίας.
Η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και υπουργείων στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, η καθυστέρηση των υπογραφών, αλλά και η όλη γραφειοκρατική διαδικασία όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνουν έγκαιρα οι αλλοδαποί εργάτες.
Πρότεινε:
- Να εκδοθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις ώστε να φτάσουν οι αλλοδαποί εργάτες γης στην Πιερία στον χρόνο που ξεκινά η καλλιέργεια του καπνού.
- Να εξεταστεί εξ αρχής και να απλοποιηθεί-όσο το δυνατόν-η διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης.
- Να ενισχυθούν με το απαραίτητο προσωπικό οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αλβανία (κύρια χώρα προέλευσης των εργατών γης για την Πιερία), ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην διεκπεραίωση της διαδικασίας έλευσης.
Στην συνέχεια, αν και υπήρξε επίσπευση κάποιων διαδικασιών, όπως η έγκαιρη έκδοση της ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία που χορηγούνται σε υπηκόους τρίτων χωρών ανά νομό, δεν κατέστη δυνατό αυτό να γίνει από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Στις 17 Μαΐου 2010, ο κ. Παπαγεωργίου καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνει πως «παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες καταβλήθηκαν, οι αγρότες στην Πιερία είναι ανάστατοι και ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, αφού αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Ελλάδα και στην Αλβανία, οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να έλθουν οι εργάτες γης. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ή να καθυστερήσει η καλλιεργητική περίοδος με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα των προϊόντων με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών».
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση του κ. Παπαγεωργίου προκύπτει η διάθεση για την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη βελτίωση της ισχύουσας διαδικασίας εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την παροχή εργασίας, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα.
Μετά τα παραπάνω και τις διαπιστώσεις πως:
-Η καθυστέρηση άφιξης των εργατών γης από την Αλβανία οφείλεται κύρια στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού και ανάλογων κατευθύνσεων στις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες οι οποίες λειτούργησαν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια με το ανάλογο αποτέλεσμα των καθυστερήσεων. Αυτό σημαίνει  πως δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της σημερινής κατάστασης αφού η καθυστέρηση έχει ήδη συντελεστεί.
-Χρίζει πράγματι βελτίωσης και αναμόρφωσης το νομοθετικό πλαίσιο για την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών με  σκοπό την παροχή εργασίας,  
ο κ. Παπαγεωργίου με παρεμβάσεις του στους αρμόδιους υπουργούς εκτός από την προσπάθεια για την επίσπευση-όσο είναι δυνατό-της διαδικασίας για την έλευση των αλλοδαπών εργατών για τη φετινή περίοδο, προτείνει και προωθεί την πρόταση που έκανε από τον Ιανουάριο με τη σχετική επιστολή του: «Να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και των εκπροσώπων των αγροτών για τον συντονισμό, την καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης».
(Πολιτεία )

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: