Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Αντιδράσεις για το Π.Δ. για τις εγασιακές σχέσεις

180610PAME
Την έντονη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων της Πιερίας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ...παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας εκφράζει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης. «Οι ρυθμίσεις του αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των βιομήχανων και της εργοδοσίας και δεν πρόκειται ούτε την ανταγωνιστικότητα να αυξήσουν, ούτε να μειώσουν τις τιμές, ούτε να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι η αύξηση της ανεργίας, η αύξηση των κερδών και της ασυδοσίας των εργοδοτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
«Πρόκειται για ένα έκτρωμα» σημειώνει, «με αντεργατικές, αντικοινωνικές, παράνομες και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες, πέρα από τις αγωνιστικές και δυναμικές απαντήσεις όλων των εργαζομένων, θα αντιμετωπισθούν και νομικά στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας».
Και προσθέτει: «Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι τους πως σήμερα, που οι απολύσεις καθημερινά αυξάνονται και η ανεργία καλπάζει, απαιτούνται μέτρα και πολιτικές που θα δυσκολεύουν και θα αποθαρρύνουν τις απολύσεις και όχι να απελευθερώνουν και να βοηθούν τις απολύσεις. Δυστυχώς οι εδώ και πολλά χρόνια ευσεβείς και μύχιοι πόθοι των βιομηχάνων και των εργοδοτών παίρνουν σήμερα σάρκα και οστά με τη βοήθεια των Βρυξελλών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κυβέρνησης».
Τέλος καλεί τον Υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση να αποσύρουν αμέσως «αυτό το έκτρωμα», διαφορετικά, προειδοποιεί, «η αγωνιστική και δυναμική απάντηση των εργαζόμενων θα είναι άμεση».

Άμεση πάντως, σε τοπικό επίπεδο, ήταν η απάντηση του ΠΑΜΕ, που οργάνωσε χθες το βράδυ συλλαλητήριο στην Κατερίνη, ενάντια στη νέα, «βάρβαρη», όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση στο εργασιακό και ασφαλιστικό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Τι προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προβλέπει αύξηση των ομαδικών απολύσεων στο 5% το μήνα (από 2% που ίσχυε πριν), περιορισμό των αποζημιώσεων απόλυσης στο μισό και προσλήψεις νέων με το 80% του βασικού μισθού.
Η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων, που καθιστά φθηνές τις απολύσεις, επιτυγχάνεται με το τρικ του περιορισμού των μηνών προειδοποίησης για την επερχόμενη απόλυση. Στο εξής, ο εργοδότης αρκεί να προειδοποιήσει έναν εργαζόμενό του που τον απασχολεί, επί παραδείγματι, 10 χρόνια στην επιχείρηση μόλις ένα μήνα πριν από την απόλυση (χωρίς αιτιολογία), για να του δώσει 2,5 μηνιάτικα αποζημίωση αντί για 5 έως τώρα. Επίσης, δεν υποχρεούται να καταβάλει τα 6 μηνιάτικα εφάπαξ με την κοινοποίηση της απόλυσης (ίσχυε έως τώρα) και την υπόλοιπη αποζημίωση σε τρίμηνες δόσεις, αλλά θα πληρώσει μόλις 2 μήνες και τα υπόλοιπα θα δίνονται σε διμηνιαίες δόσεις.
Οι ομαδικές απολύσεις που μου θα μπορούν πλέον οι εργοδότες να κάνουν κάθε μήνα καθορίζονται ως εξής:
-Μέχρι 6 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζομένους.
-Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.
Παράλληλα με τις εύκολες και φθηνές απολύσεις, οι εργοδότες αποκτούν νέο και φθηνό προσωπικό, με μισθό ακόμη και κάτω από τον βασικό των 740 ευρώ, που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια η ΓΣΕΕ. Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του βασικού, δηλαδή 595 ευρώ, ενώ οι από 21 έως 25 ετών θα είναι … τυχερότεροι, γιατί θα παίρνουν το 85% του βασικού.

Οι κατεδαφίσεις- σοκ στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που φέρνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πρόκειται να συντελεστούν με διαδικασία εξπρές.
Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις απόψεις τους εντός μιας εβδομάδας (μέχρι τις 23 του μήνα), στοχεύοντας μέσα σε 40 μέρες το Προεδρικό Διάταγμα να εγκριθεί ως προς τη συνταγματικότητά του από το ΣτΕ και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης που θα σημάνει την ισχύ του ως νομοθετικό κείμενο και τη άμεση εκ τούτου εφαρμογή του.

«Σκαστή» αντισυνταγματική παρέμβαση

«Πρόκειται για "σκαστή" αντισυνταγματική παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και θα πάμε εμείς πρώτοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας να το προσβάλουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Χθες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου.
Το σχέδιο Π.Δ ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αριστεράς.
«Το Προεδρικό Διάταγμα δείχνει ότι και αυτή (η κυβέρνηση) και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για «ωμή θεσμική εκτροπή» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα, αλλά και ευθύνη να ελέγξει και να αναπέμψει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Βουλή πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει δημοκρατικά σε σχέση με τα εργασιακά. «Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά», κατέληξε.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: