Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Δύσκολες εποχές για Hedge Funds και Οίκους Αξιολόγησης - Όλες οι εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2010
Ελλείμματα, κακοδιαχείριση και σπατάλες μπορεί να είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν την Ευρώπη στη βαθιά αυτή κρίση ωστόσο σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την παρ’ ολίγον κατάρρευση έχουν οι οίκοι ....πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά και τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην προώθηση μέτρων, με στόχο τη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματαγορών. Η αύξηση της διαφάνειας και της εποπτείας στις αγορές παραγώγων και η εξέταση του ρόλου των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε.. Δεσμεύθηκαν επίσης να προχωρήσουν σε αξιολόγηση του κατά πόσον απαιτούνται περισσότερα μέτρα σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κερδοσκοπία εναντίον κρατικών ομολόγων και έδωσαν εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτατα (η αξιολόγηση).

Η ΕΕ επομένως δηλώνει αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση απέναντι στα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου και στα equity funds. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει πιο σκληρούς κανονισμούς λειτουργίας για τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ο υπουργός των Εργατικών Λόρδος Myners έχει περιγράψει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που υπερασπίζονται Γαλλία και Γερμανία - ως «ευρείας κλίμακας νοθεία και προώθηση του προστατευτισμού υπό το πρόσχημα της ασφάλειας». Τόσο το Συντηρητικό κόμμα όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν παρόμοιες απόψεις. Ο Timothy Geithner, Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επίσης ανάλογη άποψη.

Ωστόσο, μετά από μήνες διαβούλευσης στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται τελικά να υιοθετηθεί η έκθεση που προτάθηκε από τον Jean-Paul Gauzès, εισηγητής του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση οδηγίας.

Η πρόταση έχει εξοργίσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ιδιαίτερα στη Βρετανία, έδρα περίπου 450 hedge funds, το 80% του ευρωπαϊκού συνόλου, που απασχολούν 10.000 επαγγελματίες ενώ συνεργάζονται με άλλους 30.000 εργαζόμενους από διάφορες ειδικότητες, όπως δικηγόροι και λογιστές κλπ.

Ο αντίλογος στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ότι πολλές από τις επενδύσεις αυτές σχετίζονται με συνταξιοδοτικά προγράμματα από το σύνολο της Ευρώπης ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα δυσκίνητο γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο θα απομακρύνει τους επενδυτές.
Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου συντάχθηκε με τη Γαλλία και την πιο σκληρή άποψη της Γερμανίας σχετικά με τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, και δήλωσε μάλιστα πρόσφατα στο Λονδίνο, ότι η απώλεια έως και 3.000 θέσεων απασχόλησης στον κλάδο θα είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουν για τη βελτίωση της νομοθεσίας στον τομέα αυτό.

Τα hedge funds από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν προκάλεσαν την πιστωτική κρίση, για την οποία είναι υπαίτια η εκτεταμένη χρήση των παραγώγων, μια αγορά στην οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ύποπτες συναλλαγές.

Ωστόσο τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, αφού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προωθούνται πρωτοβουλίες με στόχο να περιοριστεί η «εξουσία» τους. Την ώρα, που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη σύσταση ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, το Κογκρέσο ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως σε ένα νομοσχέδιο, που σίγουρα δεν θα ικανοποιεί τους εκπροσώπους των Standard & Poor΄s, Moody΄s και Fitch.

Αρχικά είχε διαφανεί ότι οι τρεις οίκοι θα επιβιώσουν των προωθούμενων από την κυβέρνηση Ομπάμα μεταρρυθμίσεων στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Την εντύπωση αυτή ήρθε, ωστόσο, να ανατρέψει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Αλ Φράνκεν. Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για την αναμόρφωση της μέχρι σήμερα «ολιγοπωλιακής» βιομηχανίας πιστοληπτικών αξιολογήσεων, οι οποίες και κέρδισαν πολύ γρήγορα στήριξη από υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν επανειλημμένα επικρίνει το ρόλο των τριών οίκων στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καταγγέλλοντας ότι οι αξιολογήσεις τους επηρεάζονταν από τις στενές τους σχέσεις με τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς της Wall Street. Πλέον πολλά είναι και τα ερωτηματικά και για το ρόλο τους στην τρέχουσα κρίση χρέους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους έχουν κατηγορήσει ευθέως ότι μέσω των υποβαθμίσεων δεν προκαλούν απλώς πανικό στις αγορές, αλλά επιτείνουν την κρίση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις χώρες.

Βάσει των προτάσεων του Φράνκεν, που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, οι αμερικανικές αρχές θα έχουν σαφώς περισσότερες αρμοδιότητες στο μέτωπο της ρύθμισης και της εποπτείας των οίκων αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει προτείνει τη σύσταση ενός Συμβουλίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, το οποίο κάθε φορά θα υποδεικνύει ποιος οίκος θα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του χρέους που εκδίδεται.

Οι οίκοι θα δρουν πλέον υπό το «αυστηρό βλέμμα» των ρυθμιστικών αρχών. Ορισμένοι γερουσιαστές θα ήθελαν πάντως ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις, καθώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο, που ακολουθούν οι τρεις οίκοι, το οποίο όπως επισημαίνουν είναι και ο βασικός παράγοντας του προβλήματος.VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: