Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κάτι κινείται!

logophoto
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ξεκίνησε ήδη να «ρετουσάρεται» από το Υπουργείο και θα σταλεί προς διαβούλευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας, λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παύλος Ανδρεαδάκης
Βγήκαν τελικά .....από τα συρτάρια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ-όπου είχαν καταχωνιαστεί για πολλά χρόνια-η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χαρακτηρισμό, την οριοθέτηση και τα μέτρα προστασίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

KINEITAI_1Σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Θάνου Μωραϊτη σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης του διευρυμένου Εθνικού Πάρκου Ολύμπου βρίσκεται στην «απόλυτη προτεραιότητα» της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ.
Επισημαίνεται επίσης ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του υπουργείου «σε συνάντηση εργασίας, που πρόκειται να πραγματοποιήσει με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού για την οριστικοποίηση του Σχεδίου Κ.Υ.Α και τη μετατροπή του πλέον σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα αξιολογηθούν οι μέχρι σήμερα υποβληθείσες προτάσεις».

Η απάντηση του υφυπουργού φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου 2010 και, παρ’ όλο που ο Φορέας
Διαχείρισης δεν έχει κληθεί ακόμη σε κάποια συνάντηση εργασίας, υπάρχει πράγματι συνεχής επικοινωνία του με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου, όπως μας διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Φορέα Παύλος Ανδρεαδάκης.
Αν και η διαδικασία δε πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, ο κ. Ανδρεαδάκης (από τους πρωτεργάτες, τη δεκαετία του ΄80, του Γενικού Διαχειριστικού Σχεδίου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου), εκτιμά ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «ξεμπλοκαρίστηκε» η υπόθεση της Ε.Π.Μ που εκκρεμεί για πάνω από μια πενταετία.
Όπως μας διευκρίνισε, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζει όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς του νομού (πολλές εκ των οποίων είναι αντικρουόμενες) και αφού επαναδιατυπώσει την Ε.Π.Μ, θα τη θέσει προς νέα και τελική διαβούλευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας.
Ο πρόεδρος του Φορέα ευελπιστεί ότι η όλη διαδικασία, από την οριστικοποίηση της Ε.Π.Μ, και την υπογραφή της Κ.Υ.Α, έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, θα ολοκληρωθεί  το καλοκαίρι.

KINEITAI_2Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Ε.Π.Μ και το Σχέδιο Κ.Υ.Α, η περιοχή του Ολύμπου οριοθετείται έτσι ώστε «να συμπεριλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα όρια της περιοχής NATURA 2000 (ζώνη ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας και χλωρίδας), επεκτείνεται και σε ορισμένες θέσεις που αξιολογήθηκαν ως σημαντικές για την προστασία της φύσης και του τοπίου (π.χ Φαράγγι Ενιππέα), το σύνολο αυτής της έκτασης προτείνεται να χαρακτηριστεί ως ‘Εθνικό Πάρκο’ με την ονομασία Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, και οριοθετούνται δυο Ζώνες Α και Β, με αυστηρότερο καθεστώς προστασίας, λόγω των ιδιαίτερων οικολογικών χαρακτηριστικών τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης».
Το τι ακριβώς σημαίνουν όλα τα παραπάνω (όπως και το γιατί ο υφυπουργός παραλείπει να αναφερθεί στην οριοθέτηση και των αρχαιολογικών Ζωνών προστασίας, που προκύπτουν εκ του χαρακτηρισμού του Ολύμπου ως ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου), θα το μάθουμε όταν, με το καλό, έρθει προς οριστική διαβούλευση η πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο χρόνος καθυστέρησης της υποχρέωσης της πολιτείας να προστατέψει το βουνό των θεών, είναι πάρα πολύ μακρύς. Ενδεικτικά, ως «προσβολή απέναντι στην ιστορία του ελληνικού έθνους και στην ανθρωπότητα» χαρακτήριζε «την περεταίρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων στόχων για την προστασία του Ολύμπου», το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας ήδη από το 1996, πριν από 14 χρόνια!(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: