Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τα 20 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης ζήτησε η Ελλάδα Έναρξη χρηματοδότησης


 

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.05.2010
Την εκταμίευση των πρώτων δανείων του μηχανισμού στήριξης ζήτησε χθες, Τρίτη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ελληνική κυβέρνηση. Η αίτηση για την εκταμίευση της.. πρώτης δόσης κατατέθηκε στο ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χορηγήσεις που θα παράσχει η Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ και το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Η πρώτη δόση που θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ σήμερα, Τετάρτη, θα χορηγηθεί με επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα έχουν επιτόκιο 3,60%. Με τα δεδομένα αυτά στην πενταετία οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα πρώτα 20 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας προβλέπει την υπό όρους και προϋποθέσεις εκταμίευση βοήθειας συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το 2010. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά από το ΔΝΤ 10 δισ. ευρώ. Η χορήγηση της έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, παρέχοντας επαρκείς οικονομικούς πόρους και επαρκή χρόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ενίσχυση της αναπτύξεως και την μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδος.
Σε πτώση τα spreads
Την ίδια στιγμή, στα επίπεδα των 480 μονάδων βάσης κινήθηκε η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, μετά τις αποφάσεις ΕΕ και ΕΚΤ για τη θωράκιση του ευρώ.
Η μείωση του κόστους δανεισμού περιορίζει το πρόβλημα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έπαιρναν ολοένα και λιγότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ όσο υποχωρούσαν οι τιμές των τίτλων που κατέθεταν ως ενέχυρο.
Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις τραπεζιτών σήμερα κατά την δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζεται πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν ρευστότητα 7 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της θετικής επίπτωσης από την ανατίμηση των ομολόγων που θα ενεχυριάσουν, δεδομένου ότι χθες οι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 10% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: