Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο γραφείο του γενικού νοσοκομείου διοίκησης Κατερίνης, ο διοικητής κ. Αστέριος Φαρμάκης έκανε την εξής δήλωση :
"Χθες εδώ στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου Κατερίνης έγιναν ...κάποια γεγονότα, τα οποία δεν ήταν και τα καλύτερα.
Θέλω να δηλώσω εξαρχής ότι δεν καταργούνται εφημερίες και δεν καταργείται και το τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Αυτό που αλλάζει είναι η δομή των εφημεριών με σκοπό να περικοπεί ένα μέρος των εφημεριών το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα με όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Γίνεται μερική περικοπή του εισοδήματος για να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά και εμείς εδώ στο νοσοκομείο τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά του νοσοκομείου Κατερίνης.
Μία μειοψηφία όμως γιατρών κυρίως των κέντρων Υγείας για λόγους που είναι ευνόητοι λέει πολλές αναλήθειες.
Πρώτον δεν υπάρχει καμία παράνομη απόφαση του διοικητή. Η απόφαση για τον περιορισμό των εφημεριών στηρίζεται και στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και στις αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, αλλά και κατόπιν εισηγήσεως, όπως όφειλε, του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας. Αυτό έστειλα και ορισμένοι αρνούνται να το υλοποιήσουν δήθεν υπεραμυνόμενοι
της ασφάλειας των ασθενών, αλλά η ουσία είναι καθαρά οικονομική, διότι πρόβλημα ασφαλείας των ασθενών δεν υπάρχει. Και πώς δεν υπάρχει; Η διαφορά με τα κέντρα Υγείας είναι ότι στην ουσία περικόπτεται μισή εφημερία. Θέλουν να είναι τρεις γιατροί και η απόφαση λέει στην ουσία δυόμιση, δηλαδή ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος και ένας αγροτικός γιατρός έκει που έχει παιδίατρο. Άρα, στην ουσία από τις τρεις μιλάμε για δυόμισι εφημερίες. Δηλαδή στην ουσία περικόπτεται μισή εφημερία περίπου.
Στο ερώτημα της μειοψηφίας αυτών των γιατρών, οι οποίοι τώρα ξεβολεύονται με τη νέα αυτή απόφαση είναι τι θα γίνει αν ένα περιστατικό πρέπει να το συνοδεύσει από το κέντρο υγείας στο νοσοκομείο γιατρός, εκεί θα μείνει ένας και δεν φτάνει εάν έρθουν δύο - τρία βαριά περιστατικά. Μα το ίδιο δεν φτάνει αν έρθουν οχτώ βαριά περιστατικά και οι τρεις δεν φτάνουν αν είναι έτσι. Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο κανονισμός ότι αυτό που δεν μπορεί να καλύψει το κέντρο υγείας το στέλνει στο νοσοκομείο και ότι δεν μπορεί να καλύψει το νοσοκομείο Κατερίνης το στέλνει στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει δηλαδή αυτόματη διαδικασία και όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για να καλύψουμε τάχα με τη δήθεν συμπόνια προς τους ασθενείς τα οικονομικά αιτήματα που κρύβονται από πίσω.
Εγώ τους έδωσαν και άλλη λύση εφόσον αγαπούν τόσο πολύ τους ασθενείς, τους είπα να κάνουν όχι μία και τρεις, αλλά οχτώ εφημερίες, αλλά να πληρώνονται αυτές που λέει η απόφαση.
Σας ενημερώνω ότι ως διοικητής μέσα σε δεκαεπτά ημέρες έχω περικόψει 300.000 σπατάλες από άλλα κονδύλια, τα οποία όταν θα έρθει η ώρα θα τα αναλύσουμε λεπτομερώς και θα ανακοινωθούν στο λαό της Πιερίας, για να καταλάβει ότι στο νοσοκομείο της Κατερίνης, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας γίνονται πολλές σπατάλες. Ο μισθός των γιατρών βέβαια δεν είναι σπατάλη, το εξηγώ αυτό. Απλώς πρέπει λόγω της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως και στα άλλα εισοδήματα υπάρχουν μικρές περικοπές, έτσι να γίνει και εδώ. Και απορώ γιατί η πλειοψηφία των γιατρών το δέχτηκε και μια μικρή μειοψηφία αντιδρά. Οι περισσότεροι μου λένε μπράβο ήρθε η ώρα να συνεισφέρουμε κι εμείς.
Υπάρχουν και άλλες ευθύνες. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι ορισμένοι διευθυντές των κέντρων Υγείας, ενώ έχουν εντολή από το 2008 να εισπράττουν λεφτά από μη επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, δεν το κάνουν επίτηδες και ένας πρόχειρος υπολογισμός μέχρι τώρα από την οικονομική υπηρεσία αποδεικνύει ότι έχουν χαθεί 300.000 ευρώ περίπου από την αμέλεια ορισμένων να εισπράττουν τα ασφάλιστρα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή τα κέντρα Υγείας έχουν μετατραπεί σε κέντρα όπου μπορεί να πάει κάποιος χωρίς να είναι επείγον περιστατικό να κάνει δωρεάν εξετάσεις.
Έτσι περιστέλλονται οι δαπάνες, με οργανωμένη δουλειά και όχι με αμέλεια και να καλυπτόμαστε πίσω από την αγάπη μας, που την έχουμε όλοι, των ασθενών και να κρύβουμε παράνομα οικονομικά αιτήματα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: